Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Terrorcselekmény előkészülete miatt négy év fegyházra ítéltek egy magyar fiatalt

Az elsőfokú ítéletet a védők és az ügyészek is megtámadták.

MTI
2018. 03. 27. 14:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy év fegyházbüntetésre ítélt terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt a Székesfehérvári Törvényszék kedden első fokon, nem jogerősen egy magyar fiatalt, aki azt tervezte, hogy csatlakozik az Iszlám Állam terrorszervezethez. Társa terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés bűntettéért két év börtönbüntetést kapott – tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

A közlemény szerint az ügyész a büntetések súlyosításáért és a másodrendű vádlott részbeni felmentése miatt fellebbezett, mivel őt bűncselekmény hiányára hivatkozva felmentették a terrorcselekmény előkészülete bűntett vádja alól. Az elsőrendű vádlott és védője téves minősítésre hivatkozva és a büntetés enyhítése érdekében, a másodrendű vádlott és védője szintén téves minősítés miatt és felmentésért jelentett be fellebbezést.

A másodfokú határozat meghozataláig az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatásban marad, a másodrendű vádlottal szembeni kényszerintézkedés megszűnt – írták.

A tényállás szerint a két fiatal 2014 őszétől 2015 januárjáig egy portálon üzeneteket váltott egymással „az Iszlám Állam nevű fegyveres terrorszervezethez való csatlakozás körében”. Az elsőrendű vádlott, miután elektronikus levelezést folytatott egy magát Abu Isa néven bemutató emberrel, 2015 elején repülővel Isztambulba utazott, majd – mivel ott nem várták – egyedül indult el a szír–török határ felé. A határt nem tudta átlépni, mert gyanús viselkedése miatt a török hatóságok letartóztatták, és Magyarországra hazatoloncolták.

A másodrendű vádlott ténylegesen semmit nem tett azért, hogy hasonló céllal kiutazzon, de élénken érdeklődött az Iszlám Állam iránt. 2016 júliusában egy közösségi oldalra kommenteket írt, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba. „Azon magatartása, hogy nagy nyilvánosság előtt emberölés elkövetésével fenyegetőzött, a lakosság megfélemlítésére irányult” – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.