Visszautasítja az LMP-s Demeter Márta állításait a Bajcsy-Zsilinszky Kórház

Az adósság kisebb, a sürgősségi ellátás európai, a kórház politikai befolyás alatt nem áll – állítja a főigazgató.

MTI
2018. 03. 22. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP parlamenti frakciója és Demeter Márta országgyűlési képviselő által 2018. március 19. napján közzétett közleményben nem felel meg a valóságnak, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatójaként bármilyen megkereséssel kapcsolatban a válaszadás elől elmenekültem volna – írja közleményében Bodnár Attila, az egészségügyi intézmény főigazgatója.

Az orvos vezető szerint ő írásban tájékoztatta Demeter Mártát, hogy válaszadási kötelezettségüknek az előírt rendben és módon eleget tesznek.

„Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy minősíthetetlen hangnemben utasítottam volna el bármilyen találkozót, mint ahogy az sem, hogy engem mint intézményvezetőt bármilyen kommunikációs gépezet propagandacélokra használt volna, továbbá az sem, hogy intézményünk politikai kontroll alatt állna” – szögezi le közleményében a főigazgató.

Szerinte a valós tény – amely közleményük utolsó két bekezdéséből egyértelműen kiderül – az, hogy az LMP parlamenti frakciója és Demeter Márta képviselő asszony kommunikációján keresztül politikai kampánya céljára használja az általa vezetett intézményt, aminek módja sérti a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, valamint alkalmazottainak jó hírét, és egyben alaptalan félelmet, ellenérzést kelt az ellátásra szoruló betegek körében.

Demeter Márta két napja kiadott közleménye szerint arra lett volna kíváncsi, hogy miből gyűlt föl a Bajcsy-Zsilinszky Kórház csaknem egymilliárdos adósságállománya; milyen lépéseket tesznek, hogy a sürgősségi osztályon ne kelljen hosszú órákig várakozni a betegeknek, és mennyi az átlagos várakozási idő; hogyan oldják meg azt a tarthatatlan helyzetet, hogy a CT- és MR-vizsgálatokat az udvaron álló kamionban végzik; hogyan oldják meg az egyre növekvő orvos- és ápolóhiányt, miután csaknem 20 orvos és ugyanennyi ápoló hiányzik az intézményből.

A zöldpárti politikus közleményében azt írta, „a főigazgató érdemi tájékoztatás helyett csak frázispufogtató, üres fenyegetőzésekkel és vagdalkozásokkal teli propagandaszöveggel válaszolt, ami megmutatja, mennyire kiterjedt a Fidesz kommunikációs gépezete, amely az intézményvezetőket is felhasználja, hogy ne kelljen az emberek előtt elszámolni a Fidesz számára rendkívül kínos helyzettel”.

Az LMP-s politikus által elmondottakkal szemben a főigazgató a közleményében most nyilvánosságra hozta a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetről a szerinte valós tényeket:

1. A kórház adósságállománya 804 millió forint, amely a kórház beszállítóival szemben fennálló tartozás, ez azonban a napi likviditást nem érinti.

2. A sürgősségi osztályon a tevékenység jellegéből adódóan pontos adat a várakozási időre nem adható. A legsúlyosabb állapotú betegeket látják el leghamarabb, soron kívül, emiatt előfordulhat hosszabb várakozási idő. Mindez a nemzetközi irányelvekkel is megegyezik, így az osztályon semmivel nem hosszabb a várakozási idő, mint bármely európai kórházban.

3. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben egyetlen sürgős műtét sem maradt még el orvos- vagy ápolóhiány következtében.

A kórházvezető közleményében azt is rögzítette, hogy az általa vezetett intézmény működése és felügyelete kizárólag szakmai alapú, és a működés során elsődleges a betegek érdeke.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.