Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Gyorselemzés: az ellenzéki kerületekben aktívabbak a választók

Ember Zoltán este hét órára 70–74 százalék körülre teszi a szavazók arányát.

MN
2018. 04. 08. 14:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi a legutolsó mérésünk után is 70 százalék fölötti részvételt jósoltunk, most is úgy látszik, hogy 70-74 százalék körül lehet majd a szavazók aránya este hét órára – mondta a Magyar Nemzetnek Ember Zoltán. Az Iránytű Intézet kutatásvezetője szerint korábbi előrejelzésüket nem csak a felmérések, de „az utcákon tapasztalt általános politikai érzet” is alátámasztotta. A 15 órakor mért 53,6 százalék még mindig magasabb, mint az eddigi rekord: a 2002-es ilyenkor mért 51,8 százalékos adat.

És hogy ez kinek lehet jó? A kormánynak vagy az ellenzéknek? Az Iránytű Intézet ötféle módon kategorizálta a választókerületeket: nagyon fideszes, mérsékelten fideszes, átlagos, mérsékelten ellenzéki és nagyon ellenzéki kategóriákat állított fel. A skálát alapul véve Ember Zoltán elmondta, az látszik, hogy a nagyon ellenzéki választókerületekben 2-3 százalékkal magasabb az eddig uránokhoz járultak aránya, mint a nagyon fideszesekben. – Érdekes ugyanakkor, hogy Budapesten a 3-as, a 4-es, vagy éppen a 6-is választókerületben, ahol végül DK-s jelölt indult a baloldalon, az átlagosnál alacsonyabb a részvétel egyelőre – mondta lapunknak az Iránytű Intézet kutatásvezetője.

Élő választási hírfolyam ITT.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.