Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Gyurcsány Ferenc: Putyin zsarolhatja valamivel Orbánt

A DK elnöke furcsának tartja Orbán Viktor hirtelen színeváltozását. Elvenné a határon túliak szavazati jogát – mondta az Indexnek.

MN
2018. 04. 03. 6:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérget vesz rá Gyurcsány Ferenc, hogy a DK bekerül a parlamentbe, szerinte 8–13 százalék között fognak szerepelni, 4–8 egyéni győzelmük, és 10–20 közötti képviselőjük lesz az új Országgyűlésben.

Többek között erről beszélt a Demokratikus Koalíció elnöke az Indexnek adott interjúban. Gyurcsány kifejtette azt is, hogy a Jobbikkal nem vállalna közös kormányzást, de ideiglenes kabinetet kívülről akár támogatnának is a Fidesszel szembeni frakciók, ha többségbe kerülnek a parlamentben.

A politikus ugyanakkor nem állt ki Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd közös kormányfőjelöltje mellett sem teljes mellszélességgel. Az interjúban feltűnően visszafogottan fogalmazott – szerinte „a demokratikus oldal győzelme esetén” koalíciós tárgyalások kell döntsenek a miniszterelnök személyéről, és nem emlékszik olyasmire, hogy előfeltétel nélkül elfogadták volna a másik párt jelöltjét és programját.

Baloldali győzelem esetén viszont egyértelműen az MSZP lesz a legnagyobb frakciója, tehát ők jelölhetnek kormányfőt is – emlékeztet az Index.

Gyurcsány a beszélgetés során elismerte, még mindig nincsenek meg azok az bizonyítékok, amik Orbán titkos svájci bankszámlájának létét igazolnák, de így sem bánja, hogy beszélt erről, úgy véli, nagyobb kockázat lett volna hallgatni.

A DK vezetője – szintén bizonyítékok felmutatása nélkül – kifejtette, hogy Vlagyimir Putyin valamivel zsarolhatja Orbán Viktort, más okot ugyanis nem lát arra, hogy Orbán megrögzött oroszellenes politikusból kormányra kerülése után oroszbarát lett.

Gyurcsány arról is nyíltan beszélt, hogy ha tehetné, megvonná a határon túliak szavazati jogát

„A Fidesz elvette a határon belüli politikai közösség jogát, hogy önmaga dönthessen sorsáról. Ezt a jogot adnánk vissza. A határon túliak szempontjából pedig ez nem szerzett, hanem adott jog. A Fidesz adta.

De a képlet világos: azok vegyenek részt egy döntésben, akik viselik a következményeit. A választójog nem a magyar identitás része”

– fejtegette a DK vezetője, aki leszögezte, hogy már a kettős állampolgárság bevezetésével sem értett egyet.

Az interjút teljes terjedelmében itt lehet elolvasni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.