Karácsony szerint blöff az LMP–MSZP-megállapodás

Az MSZP hajlandó visszalépni 4 körzetben. Cserébe azt kéri, hogy az Együtt és az LMP hívja vissza jelöltjeit ott, ahol a szocialisták esélyesek.

MN
2018. 04. 03. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kacsának nevezte az MSZP és az LMP közötti megállapodást Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. Közölte: „Senki nem örülne jobban az ellenzéki megállapodásnak, mint én, ám az Indexen megjelent hír az LMP és az MSZP közötti megállapodásról sajnos kacsa. A két párt nem tárgyalt ma egymással, sőt eleve nincs is érdemi tárgyalás a pártok között. A mi ajtónk továbbra is nyitva áll, ám a sajtón keresztüli nyomásgyakorlás nem járható út.”

Ezzel szemben LMP-s forrásokból portálunk úgy értesült, hogy zajlanak a tárgyalások a visszaléptetésekről, de végleges megállapodás még nem született.

Az Index alapján korábban azt írtuk, hogy az LMP és az MSZP több körzetben is megállapodott, hogy visszaléptetik egymás javára a jelöltjeiket, hogy lehetőleg egy igazán esélyes baloldali ellenzéki maradjon a Fidesszel szemben. Sajtóértesülések szerint szóba kerülhetett a belvárosi, a gödöllői, a szegedi és a csepel–soroksári körzet, ahol megállapodtak abban, hogy az első kettőben az MSZP, az utóbbi kettőben az LMP lép vissza a másik javára.

Végül a szocialisták kedd esti kampányrendezvényén derült ki, hogy valójában hogyan is képzeli az MSZP–P a visszalépéseket: Karácsony Gergely arról beszélt, hogy hajlandók tárgyalást kezdeményezni az Együtt-tel és az LMP-vel négy körzetről: Csepel–Soroksár, Budapest-belváros, Gödöllő és Szekszárd. Az MSZP–P miniszterelnök-jelöltje azt mondta, a szocialisták hajlandók visszalépni az LMP vagy az Együtt javára ezekben a körzetekben azzal a feltétellel, hogy akikkel sikerül megállapodniuk a visszahívásról, cserébe visszaléptetik indulójukat az összes nyerhető körzetben az MSZP javára.

„Nem alibizni akarunk, hanem választásokat nyerni ” – fogalmazott Karácsony, hozzátéve, hogy az MSZP már 48 helyen visszalépett úgy, hogy a kisebb pártoknál három-négyszer nagyobb a támogatottsága. Mint mondta, ha elkezdik a tárgyalásokat, azt reméli, szerdán már jutnak valamire.

 

Az LMP-s Ungár Péter kedd este ezt posztolta a Facebook-on:

Az MSZP 3:27-es ajánlatot tett az LMP-nek.

1. Karácsony Gergely mai bejelentése nem ajánlat, hanem visszautasítás. Karácsony Gergely pontosan tudta, hogy egy ilyen ajánlatba az LMP soha nem fog belemenni. Mert soha nem a megállapodás volt a céljuk, hanem az, hogy elmondhassák, hogy miattunk nem lehet. Pedig ez nem igaz. 

2. Az MSZP csak a DK részére lépett vissza, más javára nem. 

3. Az MSZP azért hajlandó csak négy helyen visszalépni, mert különben elvesztik a kampánytámogatásuk felét. Nem a győzelmi esélyeket, hanem a pénzt akarják maximalizálni. 

4. Az MSZP és Karácsony Gergely ma újra bebizonyította, hogy nem a kormányt akarja leváltani, hanem minél több politikusuknak akar még négy évet a parlamentben. Mert ez a párt a túlélésre játszik, másra nem.

5. Az LMP tisztességes megállapodást szeretett volna, ez sokminden, de nem tisztességes.

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.