Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Mirkóczki: Vona nyomába se fognak érni azok, akik a helyén marakodnak

A Jobbik szóvivője biztos abban, hogy a többség nem akarja elfogadni a döntést.

MN
2018. 04. 10. 7:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki, ő biztosan tudja, hogy Vona Gábornak milyen szerepe volt az elmúlt évek és úgy egyáltalán a Jobbik életében, sikereiben, adott esetben kudarcaiban, de ez nem egyszemélyes felelősség – mondta Mikróczki Ádám az ATV Híradónak.

„Akik most tort ülnek az ő döntése fölött, a helyén már előre marakodnak, eljön az idő, amikor rá fognak jönni, hogy nyomába se fognak érni Vona Gábornak” – fogalmazott a Jobbik szóvivője. Mirkóczki Ádám hozzátette: biztos abban, hogy a többség nem akarja elfogadni Vona döntését, szerinte akik nem értettek egyet a néppárti folyamattal, kisebbségben vannak.

Vona Gábor a pártelnökségről már vasárnap éjjel lemondott, és hétfőn este bejelentette azt is, hogy nem indul a következő, tisztújító elnökválasztáson, és nem veszi át a parlamenti mandátumát sem. „A 2018-as választási eredményért a Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként egyszemélyi felelősséget vállaltam. Mivel a választási győzelem nem valósult meg, tartottam a szavam” – írta Vona Gábor, s azt ígérte: mindent meg fog tenni azért, hogy a Jobbik közössége még erősebbé váljon, de tizenkét év után nem elnökként.

Vona már korábban kilátásba helyezte, hogy lemond, ha nem a Jobbik nyeri a választást. Vasárnap éjjel az eredmények ismeretében fel is ajánlotta a lemondását. A jelek szerint a párton belül számítottak rá, Toroczkai László alelnök hétfőn a Facebook-oldalán azt írta: „Vona Gábor megbukott, de a Jobbik él. Ha azonban Vona Gábor úgy gondolja, hogy nem végleg bukott meg, s a lemondás is csak látszólagos lesz, azzal kivégzi a Jobbikot.”

Sneider Tamás, a párt másik alelnöke erre nyílt levelében azt üzente párttársának: a mostani helyzetben az, hogy a nyilvánosság előtt üzenget, „bajtársiatlan dolog”. Sneider szerint ma sokan csalódottak: „Hiába szavaztak közel kétszázezerrel többen a Jobbik jelöltjeire, hiába váltunk egyértelműen a legerősebb ellenzéki néppárttá, mégis sokan sírnak.”

Később Novák Előd a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében „korrekt, férfias vállalásnak” nevezte Vona lépését. „Örülök, hogy a párt egységét szem előtt tartva most ő gyakorolt önkorlátozást azzal, hogy végül mégsem indul újra a tisztújításon. A listás mandátumról való lemondásával is meglepett sokunkat, azt már nem is vártuk volna tőle el” – jelentette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.