Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Plakátháború: jobbikos és fideszes aktivisták verekedtek a fővárosban

Szanyó Miklós jobbikos képviselőnek két foga bánta a csütörtök estét, a 444 szerint Jobbik-aktivisták is vertek fideszes plakátrongálókat.

MN
2018. 04. 06. 6:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brutálisan összeverték csütörtök éjjel Szanyó Miklós jobbikos óbudai önkormányzati képviselőt egy plakátrongáló banda tagjai. Két fogát kiverték, mentő vitte kórházba – tudta meg az Alfahír.

Szanyó sérüléseiről képet is feltöltött Facebook-oldalára:

„A Fidesz már a fizikai erőszaktól sem riad vissza. Hiába őriztük a plakátjainkat, két fogam is bánta a mai éjszakát.” 

– írta. Az esetről Bencsik János jobbikos képviselőjelölt is beszámolt. Mint a Facebookon közzétette, csütörtök éjszaka a szokásos kerületi plakátjavítás – a jobbikosok maguk javítják a plakátjaikat, amelyeket a fideszesek tönkretesznek – után jobbikos aktivistákkal a főváros több pontján plakátfigyelő csapatokat állítottak fel, hogy megakadályozzák „a Fidesz további primitív rongálásait”.

Bencsik szerint elmúlt napokban volt alkalmuk kifigyelni, mikor és milyen útvonalakon közlekednek a „fideszes rongálók”, és nem sokkal éjfél után meg is érkeztek festékszórós alakulataik. A Budaörsi úton és Óbudán is sikerült meglepniük egy hét-, illetve négyfős társaságot, de azok rájuk támadtak: „A fotón Szanyó Miklós óbudai önkormányzati képviselőnk látható, aki testével védte plakátjainkat, mire egy kivezényelt verőember két fogát kiütötte, majd elfutott.”

„Ennyi maradt mára a Fideszből. Hazudozás, álhírgyártás, rongálás, erőszak. A plakátháború szó szerint háborúvá fajult, és ha hagyjuk, Orbán Viktor az egész országot frusztrált csatatérré változtatja, ahol mindenki ellenség, aki nem az ő strómanja vagy szolgája. Emlékezzünk majd erre, amikor szavazunk!” – fogalmazott a támadás kapcsán Bencsik János.

Az Alfahír tudósítói maguk is összefutottak plakátrongálókkal, igaz ezek nem verőemberek, hanem feldühödött idősek voltak. Persze nemcsak ők léphetnek fel agresszíven, az elvileg az összefogás és a szeretet erejét hirdető békemeneten is fizikai atrocitás érte a Magyar Nemzet egyik munkatársát: ütötték, ráncigálták, amiért túl sokat mert kérdezni a békemenet molinóját hordozó Bayer Zsolttól és Széles Gábortól.

Az erőszakos fellépést Orbán Viktor március 15-ei beszéde is bátoríthatja, a miniszterelnök ugyanis a választás után jogi-politikai elégtétellel fenyegette meg az ellenzék tagjait.

Bár eddig nem volt bizonyítva, hogy valóban a Fidesz aktivistái rongálták a Jobbik plakátjait Óbudán, ezt maga a kormánypárt ismerte el pénteken – álláspontjuk szerint azonban éppen hogy a  jobbikosok voltak az agresszívak.

„Tegnap éjjel Budapesten, a Kolosy térnél és a BAH-csomópontnál a Fidesz aktivistáira jobbikosok támadtak rám és súlyos testi sértést okozva bántalmazták őket. Ez az agresszivitás és erőszak a Jobbik igazi arca [érdemes most visszagörgetni Szanyó Miklós ütésektől vérző, bedagadt arcához – a szerk.], amiből a magyar választók nem kérnek. Aktivistáink nem tettek mást, mint a véleménynyilvánítás szabadságát gyakorolták. A Fidesz a rendőrséghez fordult az ügyben, és feljelentést tesz” - olvasható az MTI-nek kiküldött közleményben.

Ezzel a kormánypárt azt is elismerte, hogy más tulajdonának, anyagi javainak rongálása szerintük belefér a szabad véleménynyilvánítás körébe.

A jelek szerint a Jobbik-aktivisták köre valóban ugyanolyan aktív résztvevője, mint elszenvedője volt a csütörtök esti plakátháborúnak: a 444 egy rendőrségi jegyzőkönyvre és egy Szabó Balázs nevű Jobbik-tagra hivatkozva arról ír, hogy a Budaörsi úton is volt egy összecsapás, csak ott a plakátokat őrző négy Jobbik-tag verte el a rongálásra kiküldött fideszes graffitis csoportot.

A portál szerint Szabó Balázs az egyik fideszes graffitist hátba rúgta, aki felkenődött a félkészen összefestett plakátra, majd meg is ütötte az egyik fideszest.

Az igazán meglepő az esetben, hogy nemcsak aktivisták, hanem civil ruhás rendőrök is voltak a helyszínen, akik azonnal fegyvert rántottak, és földre teperték a jobbikosokat. 

A jegyzőkönyv szerint két fideszes aktivista nyolc napon belül gyógyuló, könnyebb sérülést szenvedett. Szabó Balázs a rendőrségen töltötte az éjszakát, őt garázdaság miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a rendőrök, akik egy szürke Mercedesből pattantak elő, miért voltak  a helyszínen – olvasható a cikkben.

A megjelent sajtóhírekre reagálva aztán a Jobbik is árnyalta a képet saját közleményével: eszerint  a Budaörsi úton a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjei - Stummer János és Bencsik János - illetve aktivistái voltak, akik a párt óriásplakátjait őrizték. Péntek hajnalban a Fidesz hét fős szervezett csapata a Budaörsi úton elkezdte rongálni a Jobbik hirdetőfelületeit, mire helyszínen lévő aktivisták „számon kérték” őket. Az egyik jobbikos aktivista, valamint a hét fideszes között dulakodás alakult ki, majd egész pontosan 14 másodperc elteltével két ismeretlen férfi egy megkülönböztető jelzés nélküli szürke Mercedesből kiszállva lőfegyvert rántott, és falhoz állította a jobbikosokat.

A Jobbik szerint a fegyveres férfiak nem azonosították magukat, a később intézkedő kerületi rendőrök sem tudták megerősíteni, hogy a rendőrség állományába tartozó személyekről volt-e szó.

A verekedés miatt riasztott és eljáró járőrök szerint szerint a fegyveresek valamelyik társszerv állományába tartozhattak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.