Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Több csalásgyanús esetet is jelentettek a TASZ-nál

Forródrótot működtetnek, jogászok segítenek a hozzájuk fordulóknak.

MN
2018. 04. 08. 14:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Működik a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) irodájában egy forródrót, ahol a választási csalás gyanús eseteket be lehet jelenteni és jogászok segítenek a hozzájuk fordulóknak. Már délelőtt is több bejelentés érkezett a TASZ-hoz olyan esetekről, ami a választók szerint felvetheti a csalás gyanúját – írja az Index.

Mráz Attila, a TASZ munkatársa elmondta, viszonylag nagy számban fordultak hozzájuk olyan választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben értesültek arról, hogy valaki felvette őket a nemzetiségi névjegyzékbe, így nem tudnak pártlistára szavazni. Hozzátette: ők már négy éve is kifogásolták azt a kérelmezési rendszert, amely lehetővé teszi, hogy néhány személyes adat megadásával, online felületen bárkit tudta és beleegyezése nélkül lehet regisztrálni a nemzetiségi névjegyzékbe, amelyen helyben már nem lehet módosítani.

A TASZ sok visszajelzést kap arról is, hogy a szavazólapokat nem pecsételik le. A társaság munkatársa kiemelte, hogy ez egyelőre elszigetelt jelenség, de kaptak bejelentést olyan kistelepülésről, ahol az asztalnál a szavazóbizottság előtt kellett szavazni.

Szintén visszatérő probléma a szavazófülkék minősége: sok bejelentést kaptak arról, hogy a fülkén nincs függöny, vagy rögtönzött kartonparavánok között lehet csak szavazni. A TASZ minden ilyen esetben azt javasolja a választóknak, hogy emeljenek kifogást. A függöny ugyan nem kötelező eleme a fülkének, de a szavazóhelyiségeket úgy kell kialakítani, hogy be lehessen lépni, és alkalmasak legyenek a titkos szavazásra. Az eddigi bírósági határozatok szerint azok a felállított paravánok, amelyekbe nem lehet belépni, nem felelnek meg a titkos szavazás feltételeinek.

Rengetegen jelezték továbbá a TASZ-nak, hogy telefonos kampánymegkereséseket kaptak, noha korábban senkinek nem adták meg a telefonszámukat ebből a célból. Mráz kiemelte, hogy érdemes ilyenkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulni.

Mráz Attila kitért arra is: az is jogellenes, ami az Index újságírójával történt, vagyis hogy nem engedték be szavazóhelyiségbe Beregsurányban. Aki ugyanis tudja bizonyítani, hogy sajtó képviselőjeként jelent meg a szavazóhelyiségben, annak biztosítani kell a bejutást.

A választással kapcsolatos híreket folyamatosan követjük, frissülő tudósításunkat itt találja.

A TASZ választási forródrótja a 06-30/722-33-56-os telefonszámon érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.