Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Többen ma tudták meg, hogy kisebbségiek – nem szavazhattak országos listára

Dühös olvasónk nem tudta, hogy a ruszin nemzetiségi névjegyzékben szerepel.

Lándori Tamás
2018. 04. 08. 17:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyéni jelöltek névsorát tartalmazó lap mellé – a pártlistás szavazólap helyett – egy ruszin nemzetiségi választóívet kapott olvasónk, holott soha nem regisztrált kisebbségiként. Tóth József Krisztián dühösen hívta lapunkat. Elmondta, a ruszinokhoz annyi köze van, hogy egyszer négy éve az aláírásával támogatta egy ruszin kisebbségi önkormányzati jelölt indulását, de a nemzetiségi névjegyzékbe való felvételét sosem kérte. 

Miután ezt idegesen szóvá tette a szavazókörben, és felhívta a családját, ki akarták küldeni. Jegyzőkönyvet a kifogásáról nem vettek fel. A férfi – akinek egyébként az egész családja így járt – azt mondta, jogvédő szervezethez fordul segítségért. 

Az Index azt írja, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) választási forródrótján sokan számoltak be vasárnap olyan esetről, hogy csak a szavazóhelyiségben tudták meg, a nevük szerepel a nemzetiségi névjegyzékben.

A nemzetiségiek országos pártlistákra nem, helyette kisebbségi pártokra szavazhatnak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.