Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Életveszélyes állapotok az Andrássyn

Tiltakozó demonstrációt szerveznek a VI. kerületi Kodály köröndi palota felújítási munkáinak mielőbbi rendezésére a társasház lakói hétfőre.

WA
2012. 01. 26. 10:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Andrássy út 83–85. lakói azt követelik az önkormányzattól és a vele szerződött beruházótól, hogy haladéktalanul teljesítsék vállalásaikat. A lakóközösség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Kodály köröndön található, az UNESCO világörökség részének nyilvánított és műemléki besorolású épület felújítási munkáira 2000-ben kötött szerződést az önkormányzat, a munkálatokat azonban nem végezték el.

Mint arról beszámoltak, „az offshore hátterű beruházó, Arie Yom Tov cége” 2008-ban elkezdte ugyan a bontási munkákat, de 2009-ben le is állt azokkal, jelentős károkat hagyva maga után. Hozzátették, hogy a beruházó a zárófödémet kibontotta, a tetőszerkezetet megbontotta. Az érintettek szerint a ház életveszélyes, de a befektetővel és az önkormányzattal folytatott egyeztetések az elmúlt évben semmilyen konkrét eredményre nem vezettek.

A lakóközösség azt követeli az önkormányzattól, hogy a következő testületi ülésen döntsön a beruházóval kötött szerződés felmondásáról, és lépje is meg azt. „Ha az épület állapotával kapcsolatban kialakult problémákat az általuk kötött szerződéssel 12 év alatt nem tudták megoldani, sőt csak tovább súlyosbították a ház kritikus helyzetét, legalább ne akadályozzák a tulajdonosokat abban, hogy saját maguk kereshessenek megoldást” – olvasható az ott élők közleményében. Emellett arra is felszólították a városrész önkormányzatát, hogy az el nem végzett munkák miatt kialakult életveszély elhárítását nyolc napon belül kezdje meg.

A terézvárosi önkormányzat válaszában jelezte: a társasház problémája már „rég túlnőtte magát az önkormányzat hatáskörén”. Mint írták, minden törvényes lépést megtesznek annak érdekében, hogy a „sok száz zűrös ügy mellett” rendeződjön az épület helyzete is.

A közlemény szerint a városrész jelenlegi vezetése már a beiktatása utáni első napokban felvette a kapcsolatot a beruházóval, hogy mielőbb megszüntesse az Andrássy út 83–85. szám alatt lévő, valamint négy másik, ugyancsak az érintett befektető érdekeltségébe tartozó ingatlan körül kialakult „áldatlan” állapotokat.

Közlésük szerint ekkor szembesültek azzal, hogy ha felmondanák a szerződéseket, akkor több milliárd forintos kártérítést kellene kifizetnie az önkormányzatnak, amely Terézváros csődjéhez vezetne. „Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a kerület korábbi vezetése olyan, szinte szankciók nélküli szerződést kötött a befektetővel, amellyel még nem teljesítés esetén sem lehetne felelősségre vonni a céget” – írta a kerület.

A városrész tájékoztatása szerint a tárgyalások a beruházó cég hibájából megszakadtak, majd tavaly október 10-én a kerület felszámolási eljárást kezdeményezett a projektcég ellen, mivel 2007 januárjától kezdve jelentős tartozást halmozott fel az önkormányzat kárára. Mint írták, a beruházó céget finanszírozó bankkal már a megállapodás közelében járt az önkormányzat, de egy bankon belüli átszervezés miatt az ügy másik szervezeti egységhez került, amely többszöri megkeresésre sem adott ki információt, banktitokra hivatkozva.

A közlemény arra is kitért, hogy az önkormányzat talált olyan beruházót, aki befejezné a projektet, azonban Arie Yom Tov cégével nem tudtak megállapodni, mivel a társaság a tárgyalásokon felajánlott vételár háromszorosára tartott volna igényt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.