Nincs takargatnivalója a honvédelmi tárcának

Összesen csaknem 13 milliárd forintba kerülnek 2013-ban a Magyar Honvédség külföldi szerepvállalásai.

tt
2012. 07. 13. 15:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés honlapjára pénteken felkerült miniszteri válasz szerint az afganisztáni szerepvállalásra (ISAF, NATO) 8 milliárd 266 millió forint, a koszovói misszióra (KFOR, NATO) 2 milliárd 802 millió forint, míg a bosznia-hercegovinai misszióra (EUFOR ALTHEA, EU) 908 millió forint áll rendelkezésre jövőre.

A jobbikos Németh Zsolt kérdésére adott válaszból kiderül az is, hogy a szomáliai misszió 82 millió forintba, a ciprusi misszió (UNFICYP, ENSZ) 562 millió forintba, a Sínai-félszigeti misszió 225 millió forintba, a libanoni misszió pedig 15 millió forintba kerül, míg a grúziai, kongói és nyugat-szaharai missziók katonai megfigyelőire összesen 72 millió forint áll rendelkezésre.

Ingyen kaptak eszközöket

A miniszter összegzése szerint ez összesen 12 milliárd 935 millió 725 ezer forintot tesz ki. Hende Csaba válaszában felhívja a figyelmet arra, hogy a kiadási keretszámok fedezete részben költségvetési támogatás, kisebb részben a nemzetközi szervezetektől, illetve a nemzetközi partnerektől befolyó bevételek. A tárcavezető tájékoztatása szerint kétoldalú megállapodások alapján egyes felszereléseket és technikai eszközöket, valamint járműveket a nemzetközi partnerek térítésmentesen biztosítanak a feladat ellátásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.