Feljelentik Gyurcsányt, ha Mesterházy nem teszi meg

Feljelentést tesz a Fidesz Gyurcsány pártfinanszírozós kijelentése miatt, ha az MSZP elnöke ezt nem teszi meg.

NT
2013. 10. 18. 14:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz szerint Mesterházy Attila MSZP-elnöknek haladéktalanul feljelentést kell tennie pártja „korábbi piszkos pénzügyeivel kapcsolatban”. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: Gyurcsány Ferenc korábbi szocialista pártelnök-miniszterelnök által elmondottakból az derül ki, hogy az MSZP egy törvénytelen pártkasszával is rendelkezett.

Kocsis Máté közölte: ha az MSZP elnöke nem lép, a Fidesz fogja megtenni a szükséges lépéseket. A szóvivő emlékeztetett Gyurcsány Ferenc pénteki nyilatkozatára is, amelynek értelmében szeretné, ha feljelentenék az ügyben, mert akkor talán közelebb lehetne jutni a valósághoz a kampányfinanszírozás ügyében.

A jelenleg a DK elnökeként politizáló egykori szocialista elnök egy pódiumbeszélgetésen az MSZP finanszírozására utalva azt mondta: „én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk”.

Gyurcsány Ferencet a kijelentései miatt aztán egyenesen az elmegyógyintézetbe küldte volna Szanyi Tibor. Az Indexen megjelent cikk szerint ezzel a szocialista képviselő nincs egyedül, sőt még olyan politikusokból is hasonló reakciót váltott ki a bukott miniszterelnök, akik korábban a Demokratikus Koalícióval való megegyezés felé kacsintgattak.

A hírportálnak nyilatkozó egyik vezető szocialista politikus azt mondta, többen kiakadtak a pártban azon, hogy Gyurcsány „megint az MSZP-t b..szogatja”. Ezt azzal magyarázza, hogy Gyurcsánynak pártelnökként kötelessége volt ellenjegyeznie a gazdasági beszámolókat. A forrás ezt továbbvezetve kitért arra is, hogy Mesterházy Attiláéknak ebből nem származhat gondja, „Gyurcsánynak viszont annál több”.

– Megnyilvánulásai nem tudatosak – mondta az Indexnek egyik másik forrás, ezért is kezelik helyén az ügyet az MSZP-ben. „Az ilyesmik egyszerűen csak kibuknak belőle, mint az arab terroristázás vagy az öregecskedő feleségezés” – mutatott rá. Ezzel magyarázható az is, hogy Józsa István szimpla kampányfogásként értékelte a volt szocialista miniszterelnök és pártelnök állítását egy sajtótájékoztatón.

A név nélkül nyilatkozó politikus hangsúlyozta, csak akkor „mérnek válaszcsapást” Gyurcsányra, ha tovább provokálja az MSZP-t. Azzal kapcsolatban, hogy a volt kormányfő száját „spontán” hagyták-e el a nagy port kavart szavak rámutatott, „ha tudatos akció lenne, akkor az eredeti célpontra lőnének azóta is, de nem ezt látjuk. Visszakozik, magyarázkodik és érzi, neki ez sokkal kínosabb″.

A DK erre reagálva úgy fogalmazott, szó sincs véletlenről. Mi több, Gyurcsány pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában – utalva a hétfőn elhangzott pódiumbeszélgetésére – azt hangoztatta, „világos volt, hogy 386 millió forintból nem lehet kampányt csinálni”. Meglátása szerint a nagy pártok sok milliárd forintot költenek a kampányra, amik „homályos eredetű pénzek”, hivatalos elszámolások nélkül. Leszögezte továbbá: szeretné, ha feljelentenék az MSZP pénzügyi támogatásával kapcsolatban elhangzott mondata miatt, szerinte akkor talán közelebb lehetne jutni a valósághoz a kampányfinanszírozás ügyében.

A szocialisták akkori pénztárnoka, Puch László úgy reagált Gyurcsány hétfői szavaira: DK-s politikus örök életében hülyeségeket beszélt, és pont a bukott miniszterelnök volt az, aki aláírta a mérleget, tehát utána tudott volna nézni a szabálytalanságoknak.

Erre Gyurcsány a politikai rendszer egészét kezdte mutyizással vádolni. Amikor a Hír TV megszólaltatta az ügyben, megint az általa egykor vezetett MSZP-t gyanúsította a DK elnöke azzal, hogy beismerte, a szocialisták trükköztek a kampánypénzekkel az ő ideje alatt. Arra azonban már nem volt hajlandó válaszolni, hogy az MSZP-t ki és mekkora összegekkel pénzelte.

A Magyar Nemzet ezt kiderítendő, az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) fordult, ahol azt a választ kapta a lap munkatársa, hogy külföldi pénzekről nincs dokumentációjuk az MSZP-től a 2009–2010-es időszakot nézve. Kiderült továbbá az is, hogy az ÁSZ nem talált kifogásolnivalót könyvelésükben. Megállapították, hogy a párt törvénytelen forrásból származó vagyoni hozzájárulást nem fogadott el.

Hogy kell-e hivatalból vizsgálatot indítani a történtek miatt, azt a Transparency International (TI) berlini központjától próbálta megtudni a lap, a médiakapcsolatokért felelős munkatárs azonban jelezte, az ügy részleteivel nincsenek tisztában, ezért a szervezet magyarországi tagozata illetékes nyilatkozni. Magyar kollégáik szerint minden átláthatatlan forrásból származó, korrupt finanszírozásban részesülő pártot elítélnek, függetlenül annak a politikai palettán elfoglalt helyétől. Hozzátették, ez számukra nem politikai kérdés.

A lap kérdésére megerősítették, ha Gyurcsány állítása igaz, úgy az MSZP-t is elítélik. Elárulták azt is, számtalanszor felemelték szavukat a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezt a területet jellemző korrupció ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.