Homályos eredetű pártpénz nyomában

Kampányfogásnak nevezte az MSZP Gyurcsány Ferencnek a homályos eredetű kampánypénzekről szóló kijelentését.

Magyar Nemzet
2013. 10. 18. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc hétfői kijelentését, miszerint „jobb nem tudni” a korábban a szocialistákhoz befolyó kampánypénzek forrásának egy részéről, nem vizsgálja az MSZP – erről Józsa István frakcióvezető-helyettes számolt be, aki kampányfogásként értékelte a volt miniszterelnök kijelentését. Később az egykori kormányfő, a Demokratikus Koalíció (DK) vezetője a 444-nek adott interjújában az ügyről általánosságokban kezdett fogalmazni.

Mint mondta, „közismert tény, hogy a választási kampányokban minden párt lényegesen többet költött, mint amennyit szabad lett volna, és mint amennyire legális forrásai lehetőséget adtak volna”. Hozzátette azt is, mindez a pártfinanszírozási rendszer hibája, és nem a volt pártjáé.

A Hír TV-nek tegnap viszont azt mondta: az MSZP a kampányban lényegesen többet költött a törvényben meghatározott összegnél. Arra nem volt hajlandó válaszolni, az MSZP-t ki és mekkora összegekkel pénzelte. DK-s párttársa, Vadai Ágnes is mentegette Gyurcsányt a Magyar Narancsban. Szerinte Gyurcsány kijelentése egy „felkiáltójel”, figyelmeztetés a pártfinanszírozás átláthatatlanságának rendezésére.

A Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella reakciójában a multik és bankok szerepére tett utalást. Szerinte ha értelmezzük Gyurcsány mondandóját, akkor a nagyobbik kormánypárt számára úgy tűnik, hogy „a mohó multik és a rossz bankárok körében kell keresni azokat a szponzorokat, akikről Gyurcsány Ferenc említést tett”.

Gyurcsány kijelentése „felveti a bűnpártolás gyanúját”. Ezt írta internetes mikroblogján Vágó Gábor országgyűlési képviselő. Az LMP-s politikus szerint Gyurcsány csak a figyelem felkeltését akarja elérni, így ismét „végigturnézhatja majd az egész sajtót”.

A Magyar Nemzet megkereste az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét, indítanak-e vizsgálatot az ügyben, de az ÁSZ csak az általuk kiadott közleményre emlékeztetett. Ebben azt írták, az MSZP-től nem kaptak olyan dokumentációt, amely szerint a párt 2009-ben és 2010-ben külföldről kapott volna anyagi támogatást. Az ÁSZ ugyanakkor nem talált kifogásolnivalót könyvelésükben. Megállapították, hogy a párt törvénytelen forrásból származó vagyoni hozzájárulást nem fogadott el.

Török Gábor korábban azt mondta, az MSZP két-három komoly támogatót szerzett, ezért a kampány finanszírozása a szocialisták számára nem okozhat problémát. A politikai elemzőtől további információkat vártunk volna, de ő jelezte, „egy magánbeszélgetésről nem szívesen árul el semmit”.

A Magyar nemzet megkereste a Transparency International (TI) berlini központját is. A médiakapcsolatokért felelős munkatárs azonban jelezte, az ügy részleteivel nincsenek tisztában, ezért a szervezet magyarországi tagozata illetékes nyilatkozni. Magyar kollégáik szerint minden átláthatatlan forrásból származó, korrupt finanszírozásban részesülő pártot elítélnek, függetlenül annak a politikai palettán elfoglalt helyétől. Hozzátették, ez számukra nem politikai kérdés.

A lap kérdésére megerősítették, ha Gyurcsány állítása igaz, úgy az MSZP-t is elítélik. Elárulták azt is, számtalanszor felemelték szavukat a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezt a területet jellemző korrupció ellen. Vizsgálataik alapján hazánkban „a korrupciós kockázatok a pártfinanszírozásban a legnagyobbak”. A konkrét esettel kapcsolatban szükségesnek tartották kiemelni, a hatóságoknak kötelességük hivatalból vizsgálatot indítani. „Amennyiben újfent hatósági tétlenséget észlelünk, amint a korrupció üldözése terén ezt gyakran tapasztaljuk, nyílt levélben fogjuk cselekvésre felszólítani az illetékes szerveket.” Megismételték ugyanakkor, e szerveknek a TI-től függetlenül kötelességük saját hatáskörben intézkedni.

Új párt. Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI) néven, tizenkét párt s egyesület összefogásával új párt alakulását jelentette be Szili Katalin. A Szociális Unió elnöke közölte, egyik pólushoz sem csatlakoznak, s 160 képviselőjelölttel indulnak a választáson. (MTI)

(Ruzsbaczky–Győr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.