Felfüggesztették Hiszékeny Dezső mentelmi jogát

A képviselők 148 igen, 25 nem, és 3 tartózkodó szavazattal hozták meg döntésüket.

MNO
2014. 09. 15. 14:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselők 148 igen, 25 nem, és 3 tartózkodó szavazattal hozták meg döntésüket. Polt Péter legfőbb ügyész júliusban tett indítványt Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztésére. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága kedden határozott arról, hogy Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlésnek. Az ülésen meghallgatták Hiszékeny Dezsőt is, és ő is mentelmi joga felfüggesztését kérte.

Ismert: kedden Vejkey Imre, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke bejelentette, hogy Hiszékeny Dezső szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja. A legfőbb ügyész leiratot juttatott el az Országgyűlés elnökéhez, és ebben az szerepel, hogy Hiszékeny Dezső ügyében közvádas bűncselekmény alapos gyanúja merült fel.

Hiszékeny ügye július 10-én a Legfőbb Ügyészség bejelentésével pattant ki, több mint másfél éve zajló nyomozás eredményeképpen. A Központi Nyomozó Főügyészség adatai szerint Hiszékeny Dezső 2013 januárjában, a XIII. kerület alpolgármestereként, közvetítő útján, jogtalanul ötmillió forintot kért a saját részére azért, hogy egy önkormányzati üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak juttassa. A helyiség használaton kívül volt, hasznosítását az önkormányzat nyilvánosan nem hirdette meg – közölte az ügyészség. A pénzt végül nem adták át a politikusnak, ugyanakkor a hatályos törvények szerint korrupciós bűncselekmény már a kenőpénz átadására való felhívás is.

Angyalföld vagyongazdálkodásáért felelős volt alpolgármestere eleinte úgy tett, mintha nem tudna semmiről. Csakhogy a Magyar Nemzet már április 1-jén írt a nyomozásról, ám akkor az önkormányzat „a nyomozás érdekeire való tekintettel” nem adott kérdéseinkre érdemi választ. Hiszékeny idő előtt lemondott az összes önkormányzati pozíciójáról és helyi mandátumáról is, pedig az összeférhetetlenségi szabályok csak októberben lépnek életbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.