Hiszékeny tudhatott a nyomozásról

Legalább három újlipótvárosi önkormányzati üzlethelyiség bérleti szerződését érinti a nyomozás.

Swendt Pál
2014. 07. 12. 5:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap információi szerint az ingatlanok a XIII. kerület kiemelt részén találhatók. A kerület nemrég minden pozíciójáról, így egyéni önkormányzati mandátumáról is lemondott volt alpolgármestere az ügyészség szerint ötmillió forint kenőpénzt kérhetett az egyik ilyen helyiség bérleti jogáért. Vélhetően nem mondott igazat a szocialista honatya, amikor csütörtöki tájékoztatóján azt állította: nem tudja, miről van szó, és az ügyről csak aznap értesült.

Állításával ellentétben Hiszékeny Dezső rendelkezhetett információkkal, hiszen lapunk az ügyről március vége óta többször is kérdezte az önkormányzatot. Ennek nyomán a tavasszal még alpolgármester politikus április 1-jén a Magyar Nemzetben is olvashatott az akkor még ismeretlen gyanúsítottat érintő nyomozásról. A KNYF lapunkkal akkor közölte: a büntetőeljárás érinti a XIII. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatalának és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.-nek a tevékenységét. Minderről Gellért Lajos önkormányzati sajtóreferenst lapunk munkatársa 2014. március 31-én előbb telefonon, majd elektronikus levélben is kérdezte. Mivel a KNYF az önkormányzatokkal kapcsolatban elsősorban korrupciós ügyekben szokott eljárni, főként arra voltunk kíváncsiak, a nyomozás érint-e a kerületben vezető beosztású politikust vagy önkormányzati tisztségviselőt, és indult-e bármilyen belső vizsgálat. A sajtóreferens szerint kérdéseinket „koncepciózusan, hibás logikával” tettük fel, ezért „a nyomozás érdekére való tekintettel” információt nem adhatnak.

Ám június 14-én lapunk megírta, a korrupciós ügynek további két gyanúsítottja van. Érdeklődésünkre Simon Richárd, a főügyészség helyettes szóvivője közölte: egyiküket befolyásvásárlással, társát pedig gazdálkodó szervezet dolgozója által elkövetett vesztegetéssel, valamint vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. A KNYF a nyomozás érdekeire hivatkozva azt nem közölte, hogy az ügy elsőként kihallgatott szereplőjét milyen bűncselekménnyel gyanúsították meg.

A Legfőbb Ügyészség Hiszékeny mentelmi jogának felfüggesztési indítványát bejelentő július 10-i közleménye alapján ismét megkerestük az önkormányzati sajtóreferenst, aki telefonját nem vette fel. Hiszékeny korábbi főnöke, Tóth József MSZP-s polgármester titkárságán ideges hangon közölték: nem adhatják a polgármestert, aki azóta is elérhetetlen. Tóthtól öt pontban többek között azt akartuk megtudni: az ügyben indított-e már belső vizsgálatot, volt-e fegyelmi felelősségre vonás. Arról is kérdeztük volna, miért mondott le helyettese minden addigi pozíciójáról, amikor az új összeférhetetlenségi szabályok csak októberben lépnek életbe. Kérdéseinkre nem adtak érdemi választ.

Más önkormányzati forrásokból úgy tudjuk: Hiszékeny Dezső biztosan tudott arról, hogy a nyomozás 2013. január 28-i elrendelése után a KNYF házkutatást tartott a helyhatóság és a közszolgáltató zrt. irodáiban. A lapunkhoz forduló, neve elhallgatását kérő önkormányzati alkalmazott azt állította: az egyik gyanúsított a politikust biztosan tájékoztatta arról, hogy a nyomozó hatóság a Hiszékeny hatáskörébe tartozó ingatlanokkal kapcsolatban vizsgálódik.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.