Offshore pizzát gyúr az államtitkár

Több száz millió forintos állami támogatást kapott egy brit offshore vállalkozás, de a háttérben egy Seychelles-szigeteki cég is feltűnik.

György Zsombor
2016. 12. 10. 5:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sem állíthatja, hogy politikus vezetőink ne ereszkednének le a pórnép köreibe. Még ha álruhát nem öltenek is, mint tette azt Mátyás király. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Szabó László a debreceni polgármesterrel karöltve december 5-én például személyesen adott át egy üzemet, nem is akármilyet. Mint a Kormány.hu beszámolójából kiderül, az ország első kézművespizza-készítő létesítményét. Önmagában elgondolkodtató, hogy mit keres a külügy parlamenti államtitkára egy debreceni pizzakészítő üzem környékén, és minő szerencse, el is gondolkodtunk rajta. Aztán érdekes adalékokat találtunk (szerencsére nem a pizzatésztában, amely – derül ki szintén az ingyenreklámmal is felérő külügyi közleményből – 24 órán át kel, mielőtt fagyasztják és csomagolják, majd külföldre szállítják).

A közlemény szerint „az 550 millió forintos beruházás felét európai uniós és kormányzati támogatásból nyerte el a cég, a 2000 négyzetméteres létesítményben óránként 2000, évente négymillió pizzát állítanak elő, és a jelenlegi kapacitás mellett 18-20 embernek adnak munkát”.

Helyreigazítás

A 2016. december 1-jén megjelent Offshore pizzát gyúr az államtitkár című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Karcagi Városi Önkormányzat a Sedlák Lajos tulajdonában lévő Gran-Export Kft. számára egy háromezer négyzetméteres földterületet értékesített a Tesco mögött, a valóságban az értékesítésre ténylegesen nem került sor, mivel az erre vonatkozó testületi döntését az önkormányzat utóbb hatályon kívül helyezte.

 

Vagyis munkavállalókra lebontva jelentős, tízmillió forintot meghaladó támogatásban részesült a társaság – végre nem egy multi, hanem családi vállalkozás kapott ilyen jelentős összeget. Csakhogy az Opten cégadatbázisból kiderül, hogy az üzemet nyitó kft., a SeaMaster tulajdonosai között egy brit, pontosabban Londonban bejegyzett társaságot is találunk, az Eutradex UK Ltd-t. Utóbbi ráadásul az állami és uniós támogatásban részesített vállalkozás többségi tulajdonosa. Az Eutradex ügyvezetője bizonyos „Stefan Janos”.

Kérdés, megállnak-e így is a parlamenti államtitkár szavai, amelyek szerint a hazai családi vállalkozások megerősítése a cél.

Ugyancsak érdekes szál, hogy a Sedlák Gergő vezette SeaMaster Kft. budapesti telephelyére, a Szépvölgyi útra egy Provance Bakery nevű céget is bejegyeztek, amelynek tulajdonosa egy Seychelles-szigeteki offshore társaság, a BST Investment Ltd SC Providence. A Provance Bakery ügyvezetője bizonyos Stefán Gábor, „Stefan Janos” testvére. (A földhivatali papírok igazolják, hogy a Szépvölgyi úti ingatlannak a SeaMaster Kft. a tulajdonosa.)

Vagyis a pénzmosás és az adóelkerülés felszámolását hirdető kormány közpénzt ad egy olyan vállalkozásnak, amelyben a fő tulajdonos egy brit cég, vezetőjétől pedig nem áll távol az offshore-ügyletelés. Mindehhez pedig egy parlamenti államtitkár és Debrecen polgármestere még a nevét is adja. A debreceni körökben kifejezetten módosnak ismert Sedlák család különben eredetileg főként vetőmagüzlettel foglalkozik. Kormányzati kapcsolatai is kimutathatók: 2006 júliusában – a képviselő-testületi jegyzőkönyv szerint – a karcagi önkormányzat értékesített a Sedlák Gergő édesapja, Sedlák Lajos tulajdonában lévő Gran-Export Kft. számára egy 3000 négyzetméteres földterületet a Tesco mögött. (A dokumentum szerint az ár 29 080 000 forint volt.) Az ügy előadója akkori polgármesterként Fazekas Sándor volt, aki ma földművelésügyi miniszter. Az értékesítést egyhangúlag megszavazta a testület. A Gran-Export ma is létezik, nevére százmilliós jelzálogot jegyzett be az UniCredit Bank. Sedlák Lajost 2014-ben a „szakember-találkozón” Debreceni Agrár-felsőoktatásért Emlékéremmel tüntették ki, a rendezvény védnöke szintén Fazekas Sándor volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.