Nem tudni, miért kaptak milliárdokat Rogán körei

Nem hirdettek ítéletet Schiffer András Eximbank ellen indított perében. 16 milliárd forintról van szó.

Lándori Tamás
2017. 03. 22. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár szerdán okkal számított a sajtó ítélethozatalra, ez a jövő hónapra maradt abban a perben, amelyet Schiffer András indított az állami tulajdonú Eximbank ellen azért, hogy a pénzintézet adja ki egy 16 milliárdos tenderének adatait.

A zsíros megbízást 2015-ben a Rogán Antalhoz több szálon – fia mostohaapján, valamint Pasa parkbeli szomszédján keresztül – köthető GB & Partners nyerte el. Schiffer arra kíváncsi, miért az ő pályázatuk bizonyult a legjobbnak.

Az Exim mostanra – a kereseti követelést részben elismerve – már hajlandó kiadni a nyertes pályázatot, azt azonban számos ponton kitakarva bocsátotta csak az adatigénylő rendelkezésére, mondván, ott üzleti titkok, nem érdemi adatok és a referenciaként hivatkozott egyéb cégek adatai szerepelnek. A pályázaton nem nyertes vállalkozások anyagait továbbra is titkosan kezelik.

Schiffer szerint így pont az nem derül ki, ami miatt az ilyen adatok közérdekből nyilvánosak, tudniillik hogy miért találták jobbnak az elbírálók a GB & Partnerst a többieknél.

Az pedig, hogy mi nem érdemi adat, szubjektív kategória, nem jogi, ilyen alapon nem lehet cenzúrázni – tette hozzá.

Újabb tárgyalási napra végül azért kerül sor, mert az Exim által elektronikusan csatolt pályázati anyagot a bíróság nem tudta megnyitni. Schiffer András azt mondja, a fájllal semmi gond nem volt, a törvényszék technikai felszereltsége viszont siralmas. A dokumentumot végül az alperes által behozott DVD-ről sikerült megnyitni a bíróság egy asztali számítógépén, amelynek zúgása betöltötte a toldozott-foltozott kis tárgyalótermet.

Az Eximbank jogi képviselője egyébként időt kért a bíróságtól, hogy az új tényekre reagálhasson. Hogy miféle új tényekre, azt sem Jakabosné Németh Monika bíró, sem a felperes nem értették, hiszen a tárgyaláson semmi olyan nem hangzott el, ami korábbi alkalmakkor nem.

– Nyilván kiadták nekik, hogy ha bukó is a per, legalább húzzák az időt – vélekedett lapunknak Schiffer a tárgyalás után.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.