időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Dinamikusan fejlődnek a magyar-indonéz kapcsolatok

Forrás: MTI
2019.02.19. 14:58

Dinamikusan fejlődnek a magyar-indonéz kapcsolatok, ennek egyik legutóbbi példája, hogy a magyar kormány hiteléből felépülő vízügyi létesítmények közel félmillió ember vízellátását fogják biztosítani Indonéziában – mondta Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek telefonon adott interjújában.

A helyettes államtitkár elmondta: a magyar-indonéz gazdasági vegyes bizottság elnökeként a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok áttekintésére és a bizottság év végi, budapesti ülésének előkészítésére látogatott el Indonéziába.

Indonézia a világ negyedik legnagyobb országaként 260 milliós népességével Magyarország számára kiemelten fontos partner a térségben – mondta. „Örömmel nyugtázták”, hogy a kétoldalú áruforgalom az elmúlt években dinamikusan bővült: tavaly az első 10 hónapban az Indonéziába irányuló magyar export 18 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

Joó István elmondta: az együttműködés leginkább perspektívával rendelkező területei a vízgazdálkodás, az egészségügy, valamint az info- és telekommunikáció. Ezek mind olyan ágazatok, amelyekben már erőteljesen jelen vannak a magyar cégek Indonéziában.

Kiemelte: a vízgazdálkodásban komoly sikerekről lehet beszámolni, a tárgyalások ideje alatt Közép-Jáván 7 víztisztítót adtak át, abból a 36-ból, amelyet a budapesti Fővárosi Vízművek és a helyi partnere épít meg az év végéig Indonéziában a magyar kormány által biztosított hitelből. A projekt során az is nagyon pozitív fejlemény, hogy a Fővárosi Vízművek mintegy 50 magyar vállalkozás mint beszállító cég termékeivel és szolgáltatásaival valósítja meg a projektet – emelte ki Joó István.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.