Közös magyar tragédiánk volt a kommunizmus

A kommunizmust nem jól hangzó szózatokból építették fel, hanem az áldozatok szenvedéséből – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Magyar Nemzet
2019. 02. 26. 7:20
null
Schmidt Mária mondta az emléknapi köszöntőt a Terror Háza Múzeumban Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommunizmust nem jól hangzó szózatokból építették fel, hanem az áldozatok szenvedéséből – jelentette ki tegnap az igazságügyi miniszter a kommunizmus áldozatainak emléknapján, a Terror Házában tartott megemlékezésen.

Trócsányi László azt mondta, pontos számokat nem tudnak, hiszen a rémtettek egy részére még mindig nem derült fény, de a rendszertől szenvedők nagyságrendjére lehet következtetni.

Schmidt Mária mondta az emléknapi köszöntőt a Terror Háza Múzeumban
Fotó: Kurucz Árpád

Közölte, hogy 1945-től 1988-ig a halálbüntetések mintegy háromnegyedét politikai okokból szabták ki: több mint 900 embert végeztek ki a torz jogrendszer felhasználásával. A meggyilkoltak száma azonban jóval nagyobb volt – hangoztatta. A kommunisták a börtönévekkel sem „fukarkodtak”: legalább 7-8 millió hónap szabadságvesztésre ítéltek magyar embereket – mondta a miniszter.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója emléknapi köszöntőjében kijelentette: elkeserítő, reménytelennek tűnő állapot, hogy halottak és szabadságuktól megfosztottak milliói­nak, megalázottak és megszomorítottak százmillióinak dokumentált sorstörténete ellenére ma is léteznek kommunista gyökerű pártok Európában, sőt a törvények által igazolt résztvevői az európai uniós közéletnek, egyebek mellett Franciaországban, Hollandiában és Svédországban.

Ideje, hogy politikai pártállástól függetlenül ki tudjuk mondani: a kommunizmus közös magyar tragédiánk volt – fejtette ki Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap a Gyorskocsi utcai börtön előtt mondott beszédében.

A II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: alig van olyan magyar család, amelyet ne sújtott volna valamilyen formában a kommunizmus.

A kommunizmus civilizációs zsákutca volt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a budapesti Terror Háza Múzeum és a Fidelitas közös megemlékezésén. Gulyás Gergely kiemelte: egy tömeggyilkos diktatúra áldozatai előtt tisztelegnek a kommunizmus soha meg nem torolt bűncselekményeinek egyik helyszínén, a budapesti Andrássy úton, a Terror Házában.

A fideszes politikus emlékeztetett, hogy mértékadó becslések szerint világszerte százmillió embert öltek meg a kommunista eszmerendszer nevében, de ennek sokszorosa volt a megnyomorított életek száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.