Már most el kell kezdeni az allergiások kezelését

Az enyhe idő beköszöntével párhuzamosan a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger és a tölgy virágzásával az első tavaszi hónapokban elkezdődik a hivatalos pollenszezon. Az allergiás tünetek időszakában nem javasolt bőrpróbát végeztetni, helyette a panaszok jelentkezése előtt vagy később, a tünetek lecsengése után kell megcsinálni a vizsgálatot.

Szilágyi Anna
2019. 02. 15. 6:18
null
A bőrtesztre a tünetmentes időszak a legalkalmasabb Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szélsőséges esetekben az allergiaszezonban végzett bőrteszt súlyos kockázatot is jelenthet – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa a klinika honlapján.

Kraxner Helga ismertette, pollenallergiás tünetek gyanúja esetén fül-orr-gégészeti vizsgálatot követően kerülhet sor a specifikus allergének kimutatására bőrteszttel vagy vérből.

– A bőrpróba során az allergént az alkar bőrére csepegtetik, majd felületi karcolást követően figyelemmel kísérik a bőr reakció­ját – ismertette a vizsgálat folyamatát a szakértő. – Az allergiás tünetek provokálása kis százalékban túlérzékenységi reakciót válthat ki, ami ödémával, fulladással, keringési és légzési elégtelenséggel járó életveszélyes állapot – magyarázta Kraxner Helga.

– A vizsgálatra a tünetmentes időszak a legalkalmasabb, ezért aki tavaly a márciustól október végéig tartó pollenszezonban két hétnél hosszabban tapasztalt orrfolyást, szemviszketést, könnyezést, tüsszögést, annak érdemes a következő hetekben vagy a panaszok lecsengése után egy vizsgálattal alátámasztani az allergiát – hangsúlyozta az orvosszakértő.

A bőrtesztre a tünetmentes időszak a legalkalmasabb
Fotó: MTI/Mónus Márton

Hozzátette, a bőrteszttel ellentétben a vérvizsgálat allergiaszezonban is végezhető, a jelentkező tünetek és az antihisztamin ugyanis nem befolyásolják a vérvizsgálat eredményét.

Kraxner Helga kiemelte, az allergia gyógyszeres kezelését a várható szezon kezdete előtt egy-két héttel érdemes elkezdeni. – A legnépszerűbbek az antihisztaminok, amelyek tabletta, orrspray és szemcsepp formájában is kaphatók. A szteroidokat tartalmazó orrspray-k lokálisan gátolják a gyulladást, ezzel enyhítik a tüneteket is – fejtette ki az adjunktus.

Az immunterápiát – amely az allergia kiváltó okát kezeli a tünetek helyett – szintén időben, az adott allergén megjelenése előtt néhány hónappal kell elkezdeni. Az allergén-immunterápia során a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatát kapja a páciens fokozatosan emelkedő dózisban, így tanulja meg a szervezet az adott allergénre való helyes immunválaszt.

– A terápia hosszú éveken át tart, ezalatt fokozatos a javulás – tájékoztatott az orvos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.