időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Az árvízvédelmet javító beruházás fejeződik be őszre az Alsó-Tiszán

Forrás: MTI
2019.03.27. 16:09

Töltésfejlesztésekkel, árvízkapuk építésével növelik az árvízvédelmi biztonságot az Alsó-Tisza-völgyben, a 12 milliárd forintos költségű beruházás kivitelezési munkáinak fele elkészült, a projekt őszre fejeződik be – tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a fejlesztés fő célja az árvízi biztonság növelése, mely a térségben élő több mint 45 ezer lakos élet- és vagyonbiztonságát, valamint az ipari- és gazdasági létesítmények, mezőgazdasági területek védelmét szolgálja.

A Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár és Apátfalva településeket érintő beruházás további célja az árvíz védekezési költségek csökkentése, a védett ártéri területek és egyedülálló természeti adottságaik megóvása.

A projekt keretében a Dong-éri és a Sámson-Apátfalvi-Szárazér-főcsatornán árvízkapuk épülnek, valamint a Hármas-Körös és a Tisza folyók bal partjain összesen 9,7 kilométer hosszon töltésfejlesztési munkák zajlanak. A korábban meghibásodott Mindszent I. jelű szivattyútelepet elbontották, s ezzel egy időben korszerűsítették és bővítették a Mindszent II-es telepet.

Jelenleg zajlik a Felső-Kurcai zsilip teljes átépítése és már megtörtént két gátőrtelep felújítása is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.