Kiterjesztették a vádat a Quaestor-ügyben

Újabb, 1,3 milliárdos sikkasztást írt Tarsoly Csaba és társai számlájára a Fővárosi Főügyészség, miközben a Quaestor-ügy soltvadkerti szálát a Kecskeméti Törvényszék egyesítette egy ott már folyamatban lévő üggyel.

Szemán
2019. 03. 06. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiterjesztette a vádat a Fővárosi Főügyészség egy közel 1,3 milliárd forintos sikkasztással a Quaestor-botrány Fővárosi Törvényszéken tárgyalt alapügyében, tudatta tegnap Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A vádhatóság még 2016 februárjában, a Fővárosi Törvényszékre nyújtotta be az alapügy vádiratát, amelynek lényege szerint Tarsoly Csaba és társai 2007-től 2015-ig egy olyan bűnszervezetet működtettek, amely a mintegy 47 társaságból álló Quaestor-cégcsoport befektetőinek a valóságban nem létező értékpapírokat is értékesített. A vádnak része egy 9,2 milliárd forintos sikkasztás is.

A Fővárosi Főügyészség 2019 januárjában a Kecskeméti Törvényszékre benyújtott egy újabb vádiratot, amelynek lényege szerint Tarsoly Csaba 2004-től a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet egyes vezetőivel összejátszva, oly módon segítette a takarékszövetkezet vagyonának hűtlen kezelését, hogy a pénzkiáramlást fiktív értékpapírügyletekkel leplezte.

A két eljárás összefüggései alapján a Fővárosi Főügyészség a napokban nyújtotta be a vádkiterjesztést az alapügyben a Fővárosi Törvényszékre. Ebben az áll: Tarsoly Csaba 2011-ben már tartott attól, hogy a takarékszövetkezettel kötött fenti értékpapírügyletek fiktív voltára fény derül, ezért további bűncselekményre bírta rá társát, aki a fővárosi ügynek eddig is vádlottja volt.

Tarsoly felbujtására társa a Quaestor-cégcsoport kezelésében levő vagyonból 2011 januárja és 2012 áprilisa között mintegy 1,3 milliárd forint értékű értékpapírt helyeztetett el az ügyfelek tudta és beleegyezése nélkül, jogtalanul a takarékszövetkezet értékpapírszámláján, elodázva a soltvadkerti bűncselekmény lelepleződését. A vádkiterjesztés az alapügy korábbi vádirat szerinti jogi minősítést nem érinti, az továbbra is bűnszervezetben, folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette.

A Fővárosi Főügyészség a Kecskeméti Törvényszékre januárban benyújtott vádiratában különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés, bűnszervezetben, üzletszerűen és különösen nagy értékre, befektetési vállalkozás vezető tisztségviselőjeként elkövetett pénzmosás és más bűncselekmények ­miatt emelt vádat Tarsoly és az az alapügyben is terhelt négy társa ellen.

Egyúttal indítványozta, hogy a bíróság az eljárást egyesítse egy a Kecskeméten már a takarékszövetkezeti vezetők ellen folyamatban lévő üggyel. A bíróság az indítványnak helyt adott, az egyesített ügy Kecskeméten folyik tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.