időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Napokon belül kártérítést kaphat Szögi Lajos családja

Jakubász Tamás
2019.04.03. 05:55
Napokon belül kártérítést kaphat Szögi Lajos családja

Akár napokon belül többmilliós kártérítéshez juthat az Olaszliszkán 2006-ban agyonvert Szögi Lajos családja — tudta meg a Magyar Nemzet. Az igazságügyi tárca jóváhagyása után már a végrehajtó számláján van az a 4,9 millió forint, amit az egyik elkövetőnek ítélt meg korábban a bíróság. Az összeget ráadásul hiánytalanul megkaphatja a család, ugyanis a végrehajtó és a kamara is lemondott az őket megillető munkadíjról és jutalékról.

A végéhez közeledik az a jogi folyamat, amely a 2006-ban meggyilkolt Szögi Lajos családjának járó kártérítés ügyé-ben bontakozott ki az elmúlt hetekben. A részletekről a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke adott felvilágosítást lapunknak. Schadl György röviden összefoglalta a történteket. Az áldozat családjának korábban a bíróság több mint negyvenmillió forint kártérítést ítélt meg, majd tavaly az egyik elkövetőnek, ifjabb H. Dezsőnek – a rossz börtönkörülmények miatt – az ítélkezés szintén jóváhagyott nagyjából ötmillió forintot.

– A végrehajtó megtette a szükséges lépéseket, és januárban úgynevezett követelésfoglalást jelentett be, amivel lényegében azt kezdeményezte, hogy az elkövetőnek megítélt pénz kerüljön át az áldozat családjához – elevenítette fel az eseményeket a végrehajtói kar vezetője. – Ezután – folytatta – az Igazságügyi Minisztérium megvizsgálta, hogy az összeg az úgynevezett büntetés-végrehajtási számláról kiadható-e a családnak, nincs-e olyan követelés, amely megelőzné a hozzátartozók igényét. – A szaktárca a napokban jóváhagyta a kifizetést, a 4,9 millió forintos summa már a végrehajtó számláján van – közölte Schadl György.

A meggyilkolt tanár sírja 2009-ben. A tettesnek megítélt ötmillió forint végül jó helyre kerül
Fotó: MTI/Vajda János

Az elnök szót ejtett a további teendőkről is. Mint elmondta, a végrehajtó most megvizsgálja a körülményeket, tanulmányozza a jogi helyzetet, majd – minden bizonnyal a jövő héten – egyeztetni fog Szögi Lajos családjának jogi képviselőjével.

Schadl György kitért arra is, hogy a család a teljes összeghez hozzájuthat. – Ha sikeres a fellépése, úgy a végrehajtót a jogszabály szerint munkadíj és jutalék illeti meg, ahogy a köztestület is felszámíthat bizonyos összeget. Ezek a díjak ebben az esetben több százezres tételt tennének ki. A végrehajtó, a kar és az igazságügyi tárca azonban közösen úgy döntött, hogy minden ilyen költségtől eltekint, ezeket nem kéri el – mondta lapunknak a kar elnöke.

Az áldozat édesapja és özvegye a 2010-es tárgyaláson, amelyen a 46 milliós kártérítésről döntöttek
Fotó: MTI/Balázs Attila

Annak idején országos felháborodást váltott ki, amikor Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán. 2009-ben jogerősen három tettest életfogytiglani fegyházra ítéltek, miközben az elsőrendű vádlottra, ifjabb H. Dezsőre 17 évet, további négy elkövetőre 10, illetve 15 év fegyházat róttak ki. Egy évvel később a bíróság 46 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a büntetésüket töltő elkövetőket.

Ezután ifjabb H. Dezső perelte be a magyar államot amiatt, mert méltatlannak tartotta a börtönben az illemhely állapotát, a meleg víz hiányát és a szellőztetés elmaradását. A férfinak első fokon ötmillió forint kártérítést ítéltek meg, a döntés tavaly novemberben emelkedett jogerőre. Ez az összeg kerülhet át hamarosan a Szögi családhoz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.