Kelemen Hunor: Orbán Viktorral ugyanazokat az értékeket képviseljük az Európai Unióban

Kétnapos erdélyi körútra megy Orbán Viktor. A miniszterelnök az RMDSZ meghívására utazik Erdélybe, ahol május 8-án az EP-választásról tárgyal a szövetség vezetőivel, önkormányzati képviselőkkel, egyházi méltóságokkal és egyetemistákkal is találkozik.

Forrás: Hír TV2019. 05. 03. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelemen Hunor Orbán Viktor erdélyi kampánykörútjával kapcsolatban úgy fogalmazott: egymást támogattuk az elmúlt években. Már 2014-ben is volt közös nyilatkozatunk Szatmárnémetiben. Amikor szövetségesek vagyunk és egymást támogatjuk, akkor az a világ legtermészetesebb dolga, hogy akár kampányokban is együtt indulunk el egy-egy kampánykörútra és együtt fogalmazunk meg üzeneteket, mert ugyan azokat az értékeket képviseljük az Európai Unióban – fejtette ki.

Román ellenzéki politikusok nem nagyon értik, hogy mi az értelme és célja ennek a közös erdélyi kampánynak, mert az európai parlamenti választások során az erdélyi magyarok sem tudnak egyszerre az RMDSZ-re és a Fideszre szavazni. Ezzel kapcsolatban Kelemen Hunor hozzátette: meglepődött a román politikusok csodálkozásán, hiszen ők is folyamatosan jelen vannak Moldvában. Május 9-én lesz az európai uniós csúcs Nagyszebenben és ezt az alkalmat használtuk ki, hogy előtte és utána legyen két egynapos program Erdélyben – fogalmazott.

Földi-Kovács Andrea azon felvetésére, miszerint kevés szó hangzik el azokról az ügyekről, melyek alapján lehetne jogállamisági kifogásokat emelni Romániával kapcsolatban, mint például az őshonos magyar kisebbség folyamatos jogfosztásai. Az RMDSZ elnöke erre a felvetésre úgy reagált: mindig elmondom Brüsszelben és a Néppárton belül, hogy az őshonos kisebbségek kérdése a jogállamisági és biztonságpolitikai kérdés. Folyamatosan azt kérjük az európai politikusoktól, hogy Románián ezt is kérjék számon, mert másképp hiteltelenné válik bármiféle jogállamisággal kapcsolatos kérdőjel vagy bírálat – jelentette ki.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.