Ellenzéki előválasztás és káosz Szolnokon

Jelen állás szerint tehát Lukácsi Katalint csak a Momentum támogatja egyértelműen, míg Radócz Zoltán mögött, ha nem is nyíltan, de a Jobbik is ott lehet.

2019. 07. 30. 6:18
Lukácsi Katalin
Lukácsi Katalint nem támogatja a baloldal Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus közepén tartják az ellenzéki polgármester-jelölti előválasztást Szolnokon, ahol Lukácsi Katalin a Momentum és a Jobbik, Radócz Zoltán pedig a DK, az MSZP, valamint az LMP támogatásával indul. A szavazók számára egyszerűnek tűnő voksolás azonban jóval bonyolultabb képet mutat, ha a dolgok mögé nézünk. Az előválasztást ugyanis a Szolnoki Többség elnevezésű Facebook-oldalon hirdették meg, mely szervezetnek a bírósági bejegyzés szerint Lukácsi Katalin az alapítója.

A Közösségi oldalt azonban nem ő, hanem a baloldali ellenzéki pártokat felkarolók hozták létre és Szotyori-Lázár Zoltán – a Lukácsit papíron támogató Jobbik volt tagja és szolnoki elnöke, Vona Gábor keresztfia – felügyeli.

A Magyar Nemzetnek Lukácsi Katalin elmondta: azután döntött a polgármesterjelölti indulás mellett, hogy Csikós Attila, a Jobbik választókerületi elnöke, a hivatalosan bejegyzett Szolnoki Többség titkára visszalépett a polgármester-jelöltségtől. Lukácsi azt is megerősítette, hogy a Jobbik igen megosztott, a párt helyi szervezete nem támogatja indulását.

Mindez azért is érdekes, mert Csikós Attila a minap közösségi oldalán elmondta, miért nem indul. „Galló György, (a Jobbik szolnoki alapszervezetének elnöke) felhívott május 27-én délután: – Mondj le, mert a szociknak nem jó, hogy te vagy az elnök! Aztán egy taggyűlésen, ahol előre szóltam, nem tudok elmenni, leváltottak. A szocik gratuláltak dr. Szotyori-Lázár Zoltánnak, magyar hangja: Galló Györgynek.” Mindebből úgy tűnik, a színfalak mögött Szotyori-Lázár egyeztet az MSZP-vel, a Jobbik pedig úgy táncol, ahogy a szocialisták fütyülnek.

Jelen állás szerint tehát Lukácsi Katalint csak a Momentum támogatja egyértelműen, míg Radócz Zoltán mögött, ha nem is nyíltan, de a Jobbik is ott lehet. Lukácsinak további nehézséget jelent, hogy a Márki-Zay Péter által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), amelynek ő is elnökségi tagja, sem korteskedik mellette.

– Ellenzéki előválasztáson az MMM senkit nem támogat előzetesen, de a nyertes számíthat a mozgalom pártfogására – magyarázta Lukácsi Katalin, aki elismerte: érdekes helyzetet teremtene, ha Radócz kerülne ki a szolnoki előválasztás nyerteseként, és ő alulmaradva, mint az MMM elnökségi tagja támogatná a szocialista politikus jelöltségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.