Újabb sokkoló videó a dizájnerdrogról

Biatorbágyon agyonverte húgát egy fiú, aki dizájnerdrogtól vált zombivá. A történtekre is figyelemmel Varga Péter drogprevenciós szakember újabb sokkoló videóval jelentkezett a szintetikus szerekről.

2019. 07. 04. 6:30
null
Az anyagok összetétele rendre ismeretlen marad Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balog Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, szándékosan nyers és sokkoló videóval jelentkezett a Németországban drogprevenciós szakápolóként dolgozó Varga Péter. Az időnként vulgáris szavakkal élő egészségügyi dolgozó nap mint nap szembesül Mecklenburg–Elő-Pomeránia Leezen nevű településén, a Helios Klinikán a kábítószer gyilkos hatásaival.

Ezúttal Drogprevenció másként – A szintetikus drogok címmel próbálja megértetni a fiatalokkal, hogy orosz rulettet játszanak, amikor a dizájner­drogként is ismert szert beveszik.

Varga végigveszi a szintetikus drogok útját Kínából Európába, illetve az USA-ba. Kínában olyan anyagot állítanak elő a „kotyvasztók”, ami a kábítószerek tiltólistáján nem szerepel. Eldönti, hogy milyen alakban dobja majd piacra – folyadék, por, tabletta, illékony – , illetve hogy ütősebb (töményebb) vagy lágyabb (gyengébb) szert akar. Utána egy vaslábasban kanállal dobálva össze az alkotóvegyületeket, szó szerint kotyvasztja a szert. Már csak egy kapcsolat kell Euró­pában, az USA-ban, aki megszervezi a terjesztést, és egy „öszvér”, aki leszállítja a drogot Kínából.

Aztán jöhet például egy budapesti buliban a dizájner­drog próbája, ami Varga Péter megfogalmazásában illegális gyógyszerkísérlet, s abba a használó jó eséllyel „beledöglik”. Az első használat az utolsó lehet, a kotyvasztott anyagról ugyanis soha nem lehet tudni, hogy mit tartalmaz, milyen tisztaságú. Az eredmény: légzés-, keringésleállás, „felforr az agyad” és „meghalsz”. A szer kiüti a használóját, ha szerencséje van, szakszerű mentést kaphat orvossal, rohamkocsival, ám a kórházban megáll a tudomány. Mit kezdjenek egy olyan belőtt drogossal, aki ismeretlen hatóanyagú szert használt? A laborvizsgálat elkészültéig csak imádkozni tudnak, sokszor már hiába.

Ezzel együtt a dizájnerdrogok használata az olcsóságuk ­miatt rendkívül elterjedt a magyar fiatalok, elsősorban a mélyszegénységben élők körében.

Az anyagok összetétele rendre ismeretlen marad
Fotó: MTI/Balog Zoltán

Az ismeretlen hatóanyagú, szintetikus szer azonban nemcsak ölni tud, hanem öletni is, gyilkos zombivá teheti a használóját. Mint az Biatorbágyon történt pár napja, amikor a 21 éves, drogos fiú a családi házukban agyonverte 18 éves húgát. A lány anyja reggel munkába ment, a gyermek otthon maradt, aztán a nő furcsa SMS-eket kapott a lánya mobiljáról, hazarohant, de a fia nem engedte be. A rendőrök érkezéséig az anya a szomszéd segítségével befeszítette a bejárati ajtót, ám a fia rátámadt, majd elmenekült. A lány holttestét a fürdőszobában találták meg, a gyilkost pedig egy közeli búzamezőn fogták el a nyomozók. A drog másfél nap alatt tisztult ki a fiatal férfi szervezetéből, de utána sem tudta megmondani, mit tett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.