Külföldi hallgatókat segít a HÖOK

Tanulmányi és ösztöndíjügyek, albérletkeresés vagy épp adókártya-igénylés – csak néhány a számos intéznivaló közül, amiben segítséget nyújtanak külföldi hallgatótársaiknak a HÖOK mentorai. Az országos hallgatói érdekképviselet tavaly életre hívott hálózata fiatalok ezreit támogatja, hogy az itt töltött szemeszterek után Magyarország jó hírét vigyék szerte a világba.

Csókás Adrienn
2019. 09. 12. 5:50
null
A tavaly indult mentorprogram résztvevői az egyetemen és azon kívül is támogatják társaikat Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megugrott a magyar egyetemeken és főiskolákon tanuló külföldi hallgatók száma az elmúlt években, a legfrissebb adatok szerint a 250 ezres összlétszámból már több mint 32 ezren valamely idegen országból érkezve iratkoztak be a hazai képzésekre. A magyar felsőoktatás népszerűsítésében nagy szerepet játszik a 2013-ban bevezetett Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjprogram, amely az indulás évében még kevesebb mint ezer, azóta viszont 7500 fiatalnak jelentett tanulási lehetőséget és anyagi támogatást. Az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokból érkező fiataloknak szóló program résztvevőit tavaly óta képzett mentorok segítik a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) jóvoltából.

– Mentorhálózatunk már az első tanévben 1400 külföldi hallgatónak segített, idén pedig 2772 stipendiumos hallgató kért eddig támogatást, de a regisztráció csak szeptember végén fog lezárulni. 2018-ban 289 felsőbb éves hallgató, most pedig 366 diák kapcsolódott be kortárs mentorként a rendszerbe, és terveink szerint tanévenként összesen 3500 diák mindennapjait fogjuk segíteni, fejenként két-két szemeszteren át – mondta el lapunknak Kaizinger Tamás Töhötöm, a HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózat programvezetője.

Hozzátette: a diákok 63 országból érkeztek, főleg a Közel-Keletről, Mongóliából, Kínából, de Nigériából, Brazíliából is jöttek ösztöndíjasok. A HÖOK a fővárosban a Semmelweis Egyetemmel, a Corvinus-szal, a Műegyetemmel, a Budapesti Gazdasági Egyetemmel és az ELTE-vel működik együtt, vidéken pedig a Széchenyi István Egyetemen, a Szent István Egyetemen, Pécsen, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Egerben látnak el mentori feladatokat.

A tavaly indult mentorprogram résztvevői az egyetemen és azon kívül is támogatják társaikat
Fotó: MTI/Oláh Tibor

– Szeretnénk növelni a külföldi diáktársak biztonságérzetét, hiszen egy fiatal számára az egyik legnehezebb élethelyzet a felsőoktatási tanulmányok megkezdése, pláne, ha egy idegen országban, idegen kultúrában kell megállnia a helyét. A kortárs segítői feladat ezért igen komplex, és már akkor elkezdődik, amikor a külföldi diák még meg sem érkezett. Kiterjed például a szállásfoglalásra, de szükség esetén a mentor elintézi akár a bankszámlanyitással vagy az adózással kapcsolatos tennivalókat, az egyetemi adminisztrációt, és persze bármilyen kérdéssel lehet hozzájuk fordulni. Emellett a tanév során országimázs-építő turisztikai, kulturális programokat szervezünk a külföldi hallgatóknak.

Ellátogatunk velük híres nemzeti parkokba, gyógyfürdőkbe, a történelmi nevezetességekhez és a kulturális szempontból fontosabb városokba – magyarázta a programvezető. Megjegyezte azt is, hogy a mentorprogram állami támogatással működik, így a segítők némi pénzt is kapnak munkájukért. Mentornak egyébként bárki jelentkezhet, aki nem első éves, ám a magabiztos nyelvtudás mellett szigorú, háromlépcsős kiválasztási folyamat során kell bizonyítani a rátermettséget. A segítőket szakmai táborban készítették fel a feladataikra, ahol többek közt életviteli, tanulásmódszertani tréningeken, valamint kulturális integrációt elősegítő kurzusokon vettek részt, sőt tanultak pénz- és időgazdálkodásról is.

A magyarországi egyetemeken tanuló 32 ezer (a határon túli magyarokat leszámítva mintegy 28 ezer) külföldi hallgató közül a felvételi adatok szerint több mint tízezren járnak orvosi képzésekre, és sokan iratkoztak be mérnöki – például agrármérnöki, mérnök-informatikusi – szakokra. Mint azt lapunknak korábban Rétvári Bence államtitkár, a KDNP alelnöke is megerősítette, a magyar felsőoktatás vonzereje évről évre nő. 2012 és 2017 között 7-ről 12 százalékra nőtt a külföldiek aránya, 2017-ben több mint 150 ország diákja tanult nálunk.

Elengedik a diákhitelt

Több mint ötezer család vette igénybe a diákhitelhez kapcsolódó családtámogatásokat 2018. január 1. óta – közölte tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin emlékeztetett: a gyermeket vállaló édesanyák diákhitel-törlesztését az első várandósság harmadik hónapjától három évre felfüggesztik, a második gyermeknél nemcsak felfüggesztik, hanem el is engedik a tartozás felét, a harmadiknál pedig a teljes összeget. Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója azt mondta, a támogatásnak köszönhetően 2017-hez képest tavaly a szabad felhasználású Diákhitel 1-et hat százalékkal, míg a felsőoktatási képzési díjak kiegyenlítésére igénybe vehető Diákhitel 2-t 34 százalékkal többen vették igénybe. (MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.