Orbán Viktor: A magyaroknak a jogállamiság becsületbeli ügy

A jogállamiság kérdésében csak kiforrott, konkrét és egyértelmű javaslatokról tárgyalna a kormány - mondta Orbán Viktor, aki szerint a jelenlegi uniós mechanizmusok is megfelelőek. A miniszterelnök miután tárgyalt Antti Rinne finn kormányfővel, kijelentette: elutasítja a politikai fegyverként használt kondicionalitást, és megerősítette, hogy Várhelyi Olivért jelöli Trócsányi László helyett az Európai Bizottságba.



Csekő Imre
2019. 09. 30. 22:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétoldalú kapcsolatokról tárgyalva egyetértettek Antti Rinne finn kormányfővel abban, hogy minden föltétel adott, hogy a gazdasági kapcsolatok is olyan jók legyenek hazánk és Finnország között, mint, a kulturális és politikai, kapcsolatok, ezért keresni fogják az eszközöket, hogy a gazdasági együttműködés arányát és összetételét is javítsák – mondta Orbán Viktor, miniszterelnök a finn kollégájával tartott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor hangsúlyozta, az energiarendszerek mindkét fél számra fontosak és nagyjából ugyanazt gondolják. Hazánk és Finnország is az atomenergiára és a megújulókra építené a jövőt, mivel atomenergia nélkül nem lehet a klímacélokat elérni.

Az európai ügyekkel kapcsolatban egyetértettek abban, hogy az új intézményeknek többet és erősebben kell összpontosítaniuk az egyetértésre, és nem a nézeteltérésekkel kell foglalkozniuk, hogy sikeresebb öt év következzen, mint az előző időszak – jelentette ki Orbán Viktor.

Antti Rinne üdvözölte, hogy hazánk csatlakozik a hibrid fenyegetések elleni finnországi kutatóközponthoz, és megköszönte Orbán Viktornak a jó hangulatú megbeszélést.

A Magyar Nemzet megkérdezte a finn miniszterelnöktől, hogy helyén valónak tartja-e azt a kettős mércét, amelyet a jogállamiság kérdésében Magyarország és Finnország megítélésében alkalmaznak, mire Antti Rinne kitérő választ adott.

- Ha az EU alapjaira gondolunk, azokra az elvekre, amelyek békét, stabilitást és jólétet teremtettek a kontinensen, akkor látjuk, központi szerepe van az értékrend alapjainak, az emberi jogoknak, az egyenjogúságnak és a jogállamiságnak. Ötszáz millió ember közös ereje ezen alapszik, és erős közös akaratunk van – fejtegette a skandináv politikus.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor megerősítette, hogy hazánk Várhelyi Olivért jelöli Trócsányi László helyett az Európai Bizottságba. A miniszterelnök szerint nem volt még egy akkora demokratikus legitimációval rendelkező jelölt, mint Trócsányi, aki helyett a jelenlegi helyzetben egy technokratát javasolt a bizottságba. Az Európai Parlament nem válogathat a magyar emberek által megválasztott politikusok közül – szögezte le a miniszterelnök.

A jogállamiságot firtató újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor kijelentette, hazánkban becsületbeli ügy ez a kérdés, és elutasítjuk, hogy kioktassanak minket ebben a tekintetben. A miniszterelnök szerint ma is van megfelelő mechanizmus az unióban a költségvetési források visszatartására a jogállamiság sérülése esetén, és csak kiforrott, konkrét javaslatokról tárgyalna ebben a kérdésben, a politikai fegyverként belengetett kondicionalitást pedig elutasítja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.