Beindult az ellenzéki osztozkodás

A színfalak mögött folynak az egyeztetések az ellenzéki vezetésű nagyvárosokban, több helyen könnyen és hamar dűlőre juthatnak, máshol azonban nehéznek ígérkezik a „benyújtott számlák” kiegyenlítése. A legnehezebb dolga Péterffy Attilának lehet Pécsett, hiszen ha következetesen végig akarja vinni a programját, akkor hamar szembetalálhatja magát a baloldali pártérdekekkel.

2019. 10. 21. 6:30
null
Nemény András szocialista kötődésű alpolgármestereket vehet maga mellé Szombathelyen Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az október 13-i választás után elkezdődött a háttérben a pozíciók elosztása azokban a megyei jogú városokban, ahol az ellenzék nyert, és egyre több helyről szivárognak ki információk arról, hogy kik lehetnek alpolgármesterek az új ciklusban. Dunaújvárosban a jobbikos Pintér Tamás a Rajta, Újváros! Egyesület színeiben nyerte a polgármester-választást. Helyi forrásaink arról számoltak be, a jobbikos politikusnak akár négy helyettese is lehet majd: a posztra esélyesek között emlegetik Barta Endrét (Jobbik), Szabó Zsoltot (Párbeszéd), valamint Szántó Pétert és Mezei Zsoltot, aki 2018-ban a DK országgyűlési képviselőjelöltje volt.

Egri forrásaink úgy tudják, hogy az egyik alpolgármester az MSZP-s Mirkóczki Zita, Mirkóczki Ádám, Eger jobbikos polgármesterének rokona lehet majd, de lehetséges befutóként emlegetik Minzér Gábort is. Információnk szerint az sem lenne meglepetés, ha Császár Zoltán tűnne fel alpolgármesterként, de a politikus akár fejlesztési biztosként is dolgozhat Egerben.

Érden, ahol az egykori SZDSZ Új Generáció-elnök, Csőzik László lett a polgármester, Szűcs Gábor, az MSZP helyi elnöke lehet az egyik alpolgármester. Helyben nem tartják kizártnak azt sem, hogy Tekauer Norbert is Csőzik helyettese lesz. A politikus 2018-ig az érdi Fidesz-frakció tagja volt, de onnan kizárták. Tekauer független jelöltként elindult az érdi polgármester-választáson, ahol ugyan utolsó lett, de a V. É. D. Városunk Érdekében Dolgozunk Egyesület kompenzációs listájáról képviselői mandátumot szerzett.

Hódmezővásárhelyen a várost eddig kisebbségben vezető Márki-Zay Péter helyettese információink szerint továbbra is Kis Andrea (MSZP) lehet, nagy kérdés, hogy választanak-e majd másik alpolgármestert is. Közben a választáson többségbe került ellenzék a hivatalban elkezdte a tisztogatást, helyben arra számítanak, hogy ez hamarosan az önkormányzati cégeknél folytatódik.

Miskolcon a hírek szerint három helyettese is lehet Veres Pál frissen megválasztott polgármesternek a jobbikos Badány Lajos, az MSZP-s Mokrai Mihály és a szakszervezeti vezető Varga Andrea személyében.

Pécsett helyi forrásaink szerint hamar elmúlhat az ellenzéki erőknél a választási győzelem miatti eufória, mert a balliberális pártok benyújthatják a számlát Péterffy Attila megválasztott polgármesternek. Helyben arra számítanak, hogy visszatérhet a hatalomba Kunszt Mária (DK), aki korábban volt már alpolgármester Pécsett, és helyettes lehet Nyögéri Lajos (MSZP) is. A politikust a Szekszárdi Járásbíróság 2013-ban nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért ítélte el, mert korábban valótlan tartalmú szórólapokat terjesztett Páva Zsolt polgármesterről. Társadalmi alpolgármesterként dolgozhat Péterffy Attila mellett Ruzsa Csaba, aki az Európa kulturális fővárosa program igazgatója volt. Pécsett arra számítanak, hogy az erős akaratú Péterffy Attilának meggyűlik a baja a balliberális erőkkel, főként a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val.

Nemény András szocialista kötődésű alpolgármestereket vehet maga mellé Szombathelyen
Fotó: Mirkó István

Salgótarjánban mindenki arra számít, hogy a két alpolgármester, Dániel Zoltán (DK) és Huszár Máté (MSZP) tovább dolgozik Fekete Zsolt polgármester mellett, de azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy újabb helyettest, esetleg helyetteseket is választhatnak.

Szombathelyen mindent vihetnek a szocialisták, mert azok után, hogy az MSZP Vas megyei elnöke, Nemény András az ellenzék jelöltjeként megnyerte a polgármester-választást, Horváth Attila, a szocialisták városi vezetője lehet az egyik, míg László Győző a másik alpolgármester; utóbbi édesapja korábban az MSZP színeiben ült bent a helyi közgyűlésben. Nagy kérdés, lesz-e további helyettese Nemény Andrásnak, információink szerint a posztra Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely! egyesület elnökének lehet még esélye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.