Benkő Tibor: A honvédelem nemzeti felelősség és kötelesség

A honvédelem ügye nemzeti felelősség és nemzeti kötelesség – jelentette ki a honvédelmi miniszter kedden Veszprémben a Magyar Honvédség központi logisztikai raktárbázisának alapkőletételén.

Forrás: MTI2019. 10. 08. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benkő Tibor hangsúlyozta: „olyan központi, logisztikai, kiképzést is biztosító” raktárbázis épül, amely a huszonegyedik század raktározási feltételeit biztosítva ellátja majd a katonai erőket. Hozzátette: a húszezer négyzetméteres központi raktárbázis a legkorszerűbb tárolási és anyagkezelési lehetőségeket biztosítja majd a katonáknak.

A honvédelmi miniszter arról is beszélt: Veszprémnek és a szomszédos Szentkirályszabadjának egyaránt régi katonahagyományai vannak. Szentkirályszabadja mellett katonai reptér működött, a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központjának székhelye Veszprémben van, és a térségben található a központi gyakorló- és lőtér is.

Benkő Tibor kiemelte: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program a katonákra, a haditechnikára és a honvédelmi feladatok kiszolgálását biztosító logisztikára koncentrál. A kutatás, a fejlesztés, az innováció és a hadiipar képességeinek megteremtésére példaként említette a Kiskunfélegyházán felépített, kézifegyverek gyártását végző üzemet, ahol hamarosan megindul a sorozatgyártás.

Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda vagyonfelügyeletért felelős helyettes államtitkára beszédében rámutatott: feladatának magas szintű ellátásához a honvédségnek is szüksége van olyan szolgáltatásokra, amelyeket a gazdasági élet szereplői igénybe vesznek. A korszerű hadsereg korszerű logisztikai támogatást, „biztos hátországot” igényel – mondta.

Hozzátette: a beruházásnál találkozott az állami és a piaci szféra, a honvédelem modernizálása és a gazdaságfejlesztés, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program és a Modern városok program, a magyar honvédség speciális logisztikai igényei és egy ipari ingatlanok fejlesztésére szakosodott, százszázalékos állami tulajdonban levő gazdasági társaság szaktudása.

Kiemelte: a logisztikai központ garantáltan a Magyar Honvédség igényeinek megfelelő paraméterekkel és minőségben jöhet létre.

Az a koncepció, amelynek alapján a beruházásnak helyet adó veszprémi ipari park is megvalósul, elsősorban Magyarország gazdasági versenyképességének javítását célozza, és hozzájárulhat a nagyszabású haderőfejlesztési program végrehajtásához is, amely az ország biztonságát szolgálja – tette hozzá Juhász Roland.

Sáfár Albert, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese elmondta: a húszezer négyzetméter alapterületű, tíz méter belmagasságú raktár és egy kiszolgáló épület hat hektáros területen épül fel. Emeletes irodaterületet és szociális helyiségeket is kialakítanak.

A raktárcsarnok 23 ezer raklap és tizennyolcezer tonna hadfelszerelési anyag tárolását teszi lehetővé. A kézi kiszolgálású galériás állványrendszeren 3300 polc áll majd rendelkezésre – mondta Sáfár Albert. Hozzátette: a tervek szerint több mint százan látnak el szolgálatot a logisztikai központban.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a logisztikai központ beruházásának költségei meghaladják a tízmilliárd forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.