Fülöp Attila: Erős közösség nyújthat szociális biztonságot

A hazai szociális ellátórendszert olyan szolgáltatásokkal bővítették, hogy ne szakítsák ki a rászorulókat a családjukból – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Tápiószentmártonban az idősek világnapja alkalmából.

Forrás: MTI2019. 10. 03. 17:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülöp Attila 40 éves fennállását ünneplő Pest Megyei Borostyán Egyesített Szociális Intézményben úgy fogalmazott, meg kell becsülni a szülőktől, nagyszülőktől, az idősebb generációktól kapott örökséget.

A szociális biztonság két lényeges pillérre épül, az anyagi stabilitásra és az erős közösségekre, a jól működő emberi kapcsolatokra – hangsúlyozta az államtitkár. Kifejtette: az elsőben egyértelmű a kormány elkötelezettsége, hiszen az önkormányzati, civil vagy egyházi fenntartású szociális fenntartók, szociális intézmények – amelyek egyebek mellett idősotthoni ellátást végeznek – többletfinanszírozásra számíthatnak 2020-tól.

Példaként említette, hogy míg az év elején egy idősotthoni férőhely éves finanszírozása 650 ezer forint volt, a következő évben ez 965 ezer forint lesz. Az elmúlt hetekben pedig – folytatta – többletszolgáltatásokkal bővült a hazai szociális ellátás. Alapvetően olyanokkal, amelyek segítik a családban tartást idős, fogyatékos emberek nappali ellátásával, de csaknem 1300 – idősek ellátását szolgáló – bentlakásos férőhely pluszfinanszírozását is támogatja a kormány a következő költségvetési évtől.

Az államtitkár hangsúlyozta: a szociális biztonság sohasem lehet kizárólag anyagi kérdés, kutatók szerint is csak attól lehet valaki boldog, ha stabil és megbízható kapcsolatokkal rendelkezik.

Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője az intézmény lakóit, dolgozóit köszöntő beszédében szólt arról is: a kormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy az idős emberek, a nyugdíjasok is részesüljenek azokból a gazdasági eredményekből, amelyeket a folyamatosan javuló magyar gazdaság produkál.

Hozzátette: novemberben – immár harmadik alkalommal – fizetnek nyugdíjprémiumot, amire korábban soha nem volt példa Magyarországon. Emlékeztetett, a kilencezer forintos rezsiutalványt az áram- és gázszámlára lehet fordítani, és novemberben érkezik az inflációkövető nyugdíjkiegészítés is.

A Pest Megyei Borostyán Egyesített Szociális Intézmény elődje 1979-ben nyílt meg. Jelenleg három tagintézménye van, amelyekben több mint 300 embert látnak el mintegy 200 dolgozó segítségével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.