Egészségesebb a menzakoszt

Cél, hogy évről évre egészségesebb és finomabb ételek legyenek a közétkeztetésben, valamint teret kapjanak az újfajta receptek, technikák és az innováció – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Csókás Adrienn
2019. 11. 19. 7:05
null
Újfajta receptek alapján főzhetnek a gyerekeknek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cél, hogy évről évre egészségesebb és finomabb ételek legyenek a közétkeztetésben, valamint teret kapjanak az újfajta receptek, technikák és az innováció – hangsúlyozta Rétvári Bence a IX. Országos Közétkeztetési Szakácsversenyről tartott tegnapi sajtótájékoztatóján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felidézte, hogy a kormány számtalan intézkedést hozott az iskolai menzák egészségesebbé tétele érdekében, visszaszorították például a túlzott só-, cukor- és zsírtartalmat. Emellett jelentős pluszforrásokat is biztosítottak a központi költségvetésből. Míg 2010-ben 29 milliárd forintot fordítottak a szociális gyermekétkeztetésre, addig jövőre már 82 milliárd forint jut erre a célra, az iskolatejprogram támogatása pedig megkilencszereződött – sorolta a példákat Rétvári Bence.

Újfajta receptek alapján főzhetnek a gyerekeknek
Fotó: Bach Máté

Az államtitkár szerint a fenti intézkedések sorába illik a közétkeztetési szakácsverseny meghirdetése is. A vetélkedőn az a feladat, hogy reális áron készüljön egy háromfogásos, nagy adagszámban készíthető menü. Ennek a nyersanyagnormája 350 forint kell legyen, valamint tartalmaznia kell halat, biominősítésű alapanyagot, továbbá 20 százalékos tejfölt. A kétfős csapatok jelentkezését az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének oldalán várják 2020. február 21-ig, egy cég akár több csapatot is indíthat. Rétvári kitért arra is, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése növelte a hazai hús- és halfogyasztást. Ma nyolc kilogrammal több hús megvásárlását engedhetik meg maguknak az emberek, mint 2010-ben – húzta alá. Megjegyezte, hogy bár az ellenzéki pártok nem támogatták az áfacsökkentést, a számok egyértelműen igazolják, hogy a magyaroknak hozzáférhetőbbé váltak ezek az alapanyagok, és sokkal kevésbé jelent anyagi gondot a megvásárlásuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.