időjárás °C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Gyárfás Tamás ma a bíróság elé áll

Szemán László János
2019.11.12. 05:50
Gyárfás Tamás ma a bíróság elé áll

Egy régi ügy végére kerülhet rövidesen pont. A bíróság eldöntheti, valóban Gyárfás Tamás megbízásából végeztek-e 1998-ban bérgyilkosok Fenyő Jánossal. A Magyar Nemzet úgy tudja, a vádiratban a Fővárosi Főügyészség 12 év szabadságvesztés kiszabását indítványozza, amennyiben Gyárfás Tamás az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesz.

Előkészítő üléssel kezdődik meg ma a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás büntetőpere. A sportvezetőt a Fővárosi Főügyészség felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével vádolta meg július 30-án. A vád lényege szerint Gyárfás bujtotta fel Portik Tamást arra, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő János médiavállalkozót, amit Portik megbízása alapján 1998-ban a szlovák maffia bérgyilkosa, Jozef Roháč végre is hajtott.

Gyárfás Tamást tavaly április 17-én vették őrizetbe és gyanúsították meg a bűncselekménnyel. Az ügyészség indítványozta előzetes letartóztatását, ám a bíróság 200 millió forint óvadék ellenében lakhelyelhagyási tilalomra ítélte azzal, hogy nyomkövetőt kell viselnie.

A mai előkészítő ülésen elsőként a vádhatóság ismerteti a vádat, amely szerint Gyárfás Tamás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János, aki egy videókazettákat terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak – a VICO Rt.-nek – is vezérigazgatója volt. Gyárfás és Fenyő között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

Gyárfás Tamás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyő Jánost. Ezért 1997 szeptemberében megbízott ezzel egy, az éjszakai életből közismert személyt (Tasnádi Pétert, aki tanúként részese a pernek), aki 12 millió forintért vállalta, ám hatmillió forint előleg átvétele után nem teljesítette a megbízást. A vádlott választása ezek után Portik Tamásra esett, akit 1994 óta ismert. A vád szerint Portik Tamás a megbízást elfogadta, és rávette az emiatt időközben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre elítélt Jozef Roháčot Fenyő János megölésére. Roháč 1998. február 11-én a késő délutáni órákban Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkánál, a piros lámpánál a gépkocsijában várakozó Fenyőhöz lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte.

A sportvezető lapunknak többször kijelentette: nincs miről alkudozni
Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Nemzet úgy tudja, a vádiratban a Fővárosi Főügyészség 12 év szabadságvesztés kiszabását indítványozza, amennyiben Gyárfás Tamás az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesz. A sportvezető azonban lapunknak többször is leszögezte, nem követte el a vádban szereplő bűncselekményt, nem ölette meg Fenyő Jánost, így nincs miről alkudozni az előkészítő ülésen sem.

Az előkészítő ülésen a vádlott és a védelem előterjesztheti védekezését, illetve a bizonyítási indítványait. A törvényszék pedig meghatározza a bizonyítás későbbi menetét (ezáltal tervezhetővé válik a tárgyalási szakasz), egyben korlátot szab az időhúzásnak, hiszen bizonyítási indítvány csak rendkívüli okból terjeszthető elő a későbbiekben.

Portik Tamás várhatóan tanúként fog szerepelni Gyárfás Tamás perében. Portik felbujtói szerepét egy másik perben perújításként vizsgálják majd. Ismert: Fenyő János meggyilkolása, az Aranykéz utcai négy halálos áldozatot követelt robbantás és a Cinóber nevű olajos vállalkozó meggyilkolása miatt egyesített eljárásban ítélkeztek korábban. Roháč Fenyő megölése és az Aranykéz utcai robbantás miatt kapott jogerősen életfogytiglani fegyházat. Portikot ugyanabban a perben ítélték 13 évre az Aranykéz utcában meghalt Boros Tamás megöletése miatt, a perújításban azonban már életfogytiglani ítélet fenyegeti, ha a vádak beigazolódnak.