Novák Katalin: Soha nem látott segítséget kapnak a családok

Az államtitkár emlékeztetett: a fiatalok családcentrikusak, gyermekeket szeretnének, és házasságban élnének. Ezért is olyan fontos, hogy minden család annyi gyermeket vállalhasson amennyit szeretne.

Csekő Imre
2019. 11. 25. 12:02
NOVÁK Katalin
Budapest, 2019. szeptember 18. Novák Katalin család és ifjúságügyért felelõs államtitkár beszédet mond az V. Boldog Óvoda és Iskola címátadó ünnepségen a Budapesti Kongresszusi Központban 2019. szeptember 18-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy segítség volt a megalakuló nemzeti kormány számára 2010-ben, hogy egy szakértői civil partner kész tervekkel állt ott, hogy segítsen a demográfiai kérdésekben – mondta a Népesedési Kerekasztal tízéves jubileumát ünneplő konferencián Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

A politikus a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért székházában rendezett ünnepségen emlékeztetett rá, hogy voltak olyan időszakok, amikor cél és vízió nélküli kormányok vezették az országot, amik tanácstalanok voltak a demográfia problémakörében.

Egy keresztény szemléletű kormány számára mindig van egy belső vezérfonal, de igen fontos, ha kívülről is érkezik inspiráció olyan forrásokból, mint amilyen a Népesedési Kerekasztal is – jelentette ki az államtitkár.

A politikus a kezdeményezés 2009-es indulására emlékezve elmondta, hogy az egy nehéz időszak volt, amikor civil oldalról mindenképpen szükséges volt felhívni a figyelmet a népesedéspolitika fontosságára.

– A Népesedési Kerekasztal elindítói vissza akarták adni a reményt azoknak, akik családot, gyermeket szerettek volna. Rombolni ugyanis könnyű, de építkezni nehéz. Romokra építkezni pedig még nehezebb – hangsúlyozta Novák Katalin.

Az államtitkár kiemelte, a Népesedési Kerekasztal jelentette az első lépést abban, hogy kimondjuk, sorskérdés a jövő szempontjából a demográfia, és szükség van cselekvésre, párbeszédre, és arra, hogy alapvetésként kimondjuk: fontos, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek. Novák Katalin emlékeztetett rá, hogy a magyar fiatalok családcentrikusak, gyermekeket szeretnének, és házasságban élnének. – Ezért is olyan fontos, hogy minden család annyi gyermeket vállalhasson, amennyit szeretne, és akkor, amikor szeretné – mondta a politikus.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a meglévő eredmények mellett is még mindig van hova előre lépni a demográfiai területen. Az is fontos viszont, hogy megemlékezzenek a már megszületett eredményekről – tette hozzá a politikus. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a házasságkötések száma negyven éve nem volt olyan magas, mint idén augusztusban. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy megtartották a családok évét, jelentős nemzetközi konferenciákat szerveznek, és a Családvédelmi akcióterv révén korábban soha nem látott segítséget kapnak a családok hazánkban.

Novák Katalin kiemelte, hogy ezek mellett a jövőben például a rugalmas munkaerőpiac kialakítása, vagy annak segítése, hogy ha szeretnének, az egyetemisták is vállalhassanak gyermeket is hangsúlyosan fontos kell legyen.

Idő hiányában fel sem tudná sorolni, mennyi lépése volt az új családtámogatási rendszer kialakításának – kezdte köszöntőjét Soltész Miklós. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki korábban a szociális területért felelt, kifejtette, jelentős különbség van a házasságban vagy élettársi kapcsolatban, esetleg egyedül élők életkilátásai között. Egészségesebben és hosszabban élnek, akik házasok, és gyermekeik lelki és testi egészsége, valamint a társadalomba való beilleszkedése is jobb.

A politikus fontosnak nevezte, hogy a korábbi stagnáláshoz képest nőni kezdett a házasságkötések száma és a gyermekvállalás mértéke hazánkban.

Az elmúlt kilenc évben emelkedett a házasságkötések száma, és mintegy harminc százalékkal csökkent a válások száma. Emellett több mint harminc százalékkal csökkent az abortuszok száma is – emlékeztetett a politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.