Évekig élhetünk még klímavészhelyzetben

Az álláskeresők ingyenes BKV-használatáról és az agglomerációs közlekedésről az állammal 2016-ban kötött szerződések meghosszabbításáról is szavazhat a Fővárosi Közgyűlés december 11-i rendes ülésén. A képviselők elé kerülő előterjesztésekből az is kiderül, hogy Tarlós István folyószámlahitel-tartozás nélkül adta át a fővárost Karácsony Gergelynek.

2019. 12. 09. 6:29
KARÁCSONY Gergely
Mégsem olyan sürgős az ellenzéki többségnek, hogy megoldást találjon a környezeti problémákra Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A regisztrált álláskeresők ingyenes BKV-használatáról is szavazhat a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Az utazási kedvezményt Karácsony Gergely még közös ellenzéki főpolgármester-jelöltként ígérte meg. A budapesti városigazgatási főosztály előterjesztésében szereplő számítások szerint minimum 355 millió, maximum 1,46 milliárd forintos bevételkieséssel lehet számolni a január 1-jétől bevezetendő ingyenes utazás kapcsán. A legnagyobb veszteség akkor jöhet létre, ha az összes álláskereső a felnőtt, teljes árú bérletet vásárlókhoz hasonlóan – akik évente átlagosan 10,3 havi bérletet vásárolnak – veszi igénybe a fővárosi tömegközlekedést. A legkisebb anyagi veszteség pedig akkor érné a BKV-t, ha a teljes árú bérlettel utazó budapestiek arányát, a lakosság negyedét veszik számításba az álláskeresők esetében is. A köztes, 515 millió forintos pluszkiadással járó forgatókönyv azzal számol, hogy a kedvezményezettek egy 10-es gyűjtőjegynek megfelelő, havi 3000 forintos utazásra veszik igénybe a BKV-t. A főosztály kalkulációjához a 2018. végi álláskeresői létszámadatot vette alapul, amely 14 301 fő volt. A másik tömegközlekedéssel kapcsolatos választási ígéret, hogy a gyermekek ingyenes utazását fokozatosan 14 évre emelik, most sem szerepel az előterjesztések között, ahogy a már javában tartó fűtésszezonban a rászorulóknak megígért húszezer forintos rezsitámogatás sem.

Mégsem olyan sürgős az ellenzéki többségnek, hogy megoldást találjon a környezeti problémákra
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Karácsony Gergely vezette főváros meghosszabbíthatja az agglomerációs autóbuszok és a HÉV-vonalak állami üzemeltetésére, illetve a technikai feltételek biztosítására az állammal kötött 2016-os szerződéseket. Az önkormányzati választás kampányában az ellenzék részéről bírált, vagyonvesztésként feltüntetett megállapodásokat most egy évvel jelen formájában hosszabbíthatja meg a főváros, azzal a kitétellel, hogy ez idő alatt azokat felülvizsgálják. Az előterjesztés szerint az agglomerációs közlekedési feladatok Budapest közigazgatási területét érintő ellátásához szükséges 6,58 milliárd forintot a fővárosi önkormányzat a 2020-as költségvetésben biztosítja.

A közgyűlés szavaz arról is, hogy a budapesti önkormányzat 2020-ban a tárgyévi gazdálkodásához a 2019-es évhez hasonló, legfeljebb 25 milliárd forint összegű folyószámlahitelt vesz igénybe az OTP-től. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy az október 13-án leköszönt, Tarlós István főpolgármester vezette főváros szeptember 16-ig minden ez évben felvett folyószámlahitelt visszafizetett a számlavezető banknak, így nulla forint folyószámlahitel-egyenleggel adta át Karácsony Gergelynek a hivatalt.

A közgyűlés elé kerül Budapest 2018-as környezeti állapotértékelése is. A dokumentum szerint a főváros környezeti problémái közül a múlt évhez hasonlóan a közlekedési eredetű zaj és a levegő szállópor-szintje, valamint a köztisztaság, a hulladékkezelés, a természeti környezet védelme, az invazív fajok visszaszorítása, a biológiai aktivitás növelése jelenti a legnagyobb problémákat, kihívásokat. Az előterjesztésből kiderül, hogy a Fővárosi Közgyűlés november 5-i alakuló ülésén elrendelt klímavészhelyzet feloldásáról, kezeléséről majd az új középtávú, a 2021–2026 közötti időszakra szóló települési környezetvédelmi program fog részletes útmutatást adni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.