Koraszülöttekért fog össze az ország

Széles körű társadalmi összefogással, számos híresség és vállalat csatlakozásával valósul meg a közmédia által szervezett Jónak lenni jó! kampány, amelynek bevételét idén a koraszülötteket támogató Peter Cerny Alapítvány kapja. Már közel negyvenmillió forint gyűlt össze, az akcióhoz vasárnapig lehet csatlakozni egy hívással, SMS-sel vagy valamelyik egyedi tárgy megvásárlásával.

Szilágyi Anna
2019. 12. 13. 11:51
SIKLÓSI Beatrix
Siklósi Beatrix a Kossuth Rádió csatornaigazgatója Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már közel negyvenmillió forint gyűlt össze a közmédia Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági kampányában, amely vasárnap zárul, addig várják az adományokat – nyilatkozta lapunknak az M5 kulturális csatorna kampányt vezető igazgatója. Siklósi Beatrix elmondta, nyolcadik alkalommal szervezik meg a gyűjtést, de még soha nem tapasztaltak akkora aktivitást, mint idén. A befolyt összeget teljes egészében az idén harminc éve működő, koraszülötteket támogató Peter Cerny Alapítvány kapja. Az adományokból a ma elérhető legmodernebb eszközöket szeretné megvásárolni az alapítvány, illetve igyekeznek új eljárásokat behozni Magyarországra, hogy minél több koraszülött életét menthessék meg.

– Van, aki nem pénzzel támogatja az akciót: az egyik adakozó most jelentkezett, hogy szeretne inkubátorokat vásárolni az alapítványnak – számolt be a Magyar Nemzetnek az adományvezető. A kampányhoz már számos híresség és vállalat csatlakozott, többek között Zséda, Balázs Fecó, ­Bródy János, Rúzsa Magdolna, Petrás János, az Omega együttes, az Operettszínház, Verrasztó Evelin, Gyurta Dániel és még sokan mások.

– A minap Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége jelezte csatlakozási szándékát, és a tárgyi felajánláson túl egy egész napot töltött a koraszülöttmentésben részt vevő csapattal. Szerette volna személyesen is megtapasztalni azt, miként is dolgoznak a Peter Cerny Alapítvány munkatársai – mondta el Siklósi Beatrix. Hozzátette: az akciót Áder János köztársasági elnök is támogatja.

A hírességek közül mindenki egyedi ajándékokat ajánlott fel: Zoób Katalin divattervező egy speciális ruhát, a Zeneakadémia lámpadizájnere egy olyan art deco lámpát, amit Plácido Domingo magyarországi látogatására tervezett, Ákos dedikált lemezt, Kovács Kokó István dedikált bokszkesztyűt, Talmácsi Gábor pedig az edzőruháját. A közmédia M5 csatornája a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Bartók rádióval és a Zeneakadémiával közösen egy hagyományteremtő újévi koncertet rendez ­Vásáry Tamás közreműködésével, amelynek a teljes bevételét is az alapítvány kapja – folytatta Siklósi Beat­rix. Hozzávéve: – A Thália Színház és a Vidám Színpad úgyszintén egy-egy előadásának a jegybevételét ajánlotta fel a koraszülöttek támogatására. Az első magyar Emmy-díj jelöléséről készült plakettet szintén meg lehet vásárolni a kampányban – fűzte hozzá az igazgató.

Siklósi Beatrix: Volt, aki nem pénzt, hanem inkubátorokat adományozott
Fotó: MTI/Szigetváry Zsol

Az akcióban a fix áras tárgyak mellett nyolc licitre váró darab is szerepel, például egy egyedi porcelán a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-től, egy Ronaldinho által dedikált mez, illetve az a labda, amellyel az új Puskás-stadiont nyitották meg. Árverésre kerül még egy Jean-Paul Belmondo által dedikált nyakkendő, valamint egy hét gyémántkővel díszített gyűrű. Több tárgy már el is kelt, a Győri Balett által felajánlott keresztet például a meghirdetett ár többszöröséért vásárolta meg egy adakozó. A licitre váró és fix árú tárgyak a Médiaklikk.hu/jónaklennijó oldalon tekinthetők és vásárolhatók meg. – Valóban széles körű társadalmi összefogás valósul meg idén is – fogalmazott Siklósi Beatrix, aki szerint a koraszülöttek ügye sokakat megérint.

December 15-én, azaz advent harmadik vasárnapján a közmédia több csatornáján egész napos műsorfolyam lesz. A kampánnyal foglalkozik aznap szinte a teljes MTVA – mondta el Siklósi Beatrix. A Jónak lenni jó! akcióban továbbra is várják elsősorban a pénzadományokat. A 13600-as szám hívásával a 04-es melléken vagy SMS-ben a 13600-as számon a 04-es kód elküldésével 500 forinttal támogathatják a koraszülötteket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.