Az NNI nyomoz az álhíreket terjesztő honlapok után

Az ügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) bízta meg azzal, hogy derítse fel azon álhíroldalak készítőinek körét, amelyek megrágalmazták Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, mivel olyan szavakat adtak a tárcavezető szájába, amelyek a valóságban sosem hangzottak el. Az álhírek elleni küzdelem nemcsak a hatóságok dolga, egy kutatás szerint a leginkább érintett 16 és 24 év közötti korosztály képzésére is szükség lenne.

2020. 01. 03. 5:50
null
Korlátozhatja a szülő, hogy gyermeke emelt díjas szolgáltatást fizessen elő Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Két feljelentés érkezett, amelyek kapcsán az ügyészség nyomozást rendelt el, annak teljesítésével pedig a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg – közölte lapunk kérdésére Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője.

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még november végén tájékoztatta a sajtót, hogy rágalmazás miatt feljelentést tesz több álhírportál ellen, amelyek olyan kijelentéseket tulajdonítottak a tárcavezetőnek, amelyeket sosem tett.

A valótlanságokkal elsősorban a 16–24 év közötti fiatalokat célozzák meg
Fotó: Havran Zoltán

A Hirzona24.com, az Otpercpiheno.blogspot.com és a Blikkruzs.me álhírportálokon megjelent cikkek olyan, a miniszternek tulajdonított mondatokat tartalmaznak, amelyek a nyugdíjak csökkentésével, illetve megvonásával kapcsolatos valótlan állításokat tartalmaztak. – Az eljárásokban terhelt egyelőre nem szerepel – nyilatkozta Rab Ferenc, vagyis egyelőre még nem gyanúsítottak meg senkit a hatóságok.

A Gulyás Gergely által felsorolt oldalakon kívül több száz hasonló álhírportál működik. A Hvg.hu készített egy összegzést még 2015 januárjában, amelyben több mint kétszáz olyan web­oldalt sorolnak fel, ahol szinte kivétel nélkül álhíreket gyártanak. Gyakori, hogy a híroldalnak álcázott blogok valamilyen ismertebb oldal nevét koppintják, mint például az Rtl-klub.me is.

Az Index-hírek.me nemrég tovább is gördítette azt a kitalált sztorit, amely szerint Gulyás Gergely eltörölné a nyugdíjakat: ezúttal Deutsch Tamás „állt ki” az ötlet mellett. – Ha nem is kerül eltörlésre a nyugdíj, akkor biztosan megadóztatjuk azt – adta az Index-hírek.me Deutsch szájába a kitalált mondatot, a cikket pedig egy lopott kép részletével illusztrálták. Ilyen és ehhez hasonló írásokból több száz jelenik meg hetente ezeken az oldalakon.

Az álhíroldalak közös jellemzője, hogy hatásvadász címeket adnak, részben vagy teljes egészében kitalált híreket, sztorikat jelentetnek meg, és ­Google AdSense hirdetések találhatók rajtuk, amelyek jellemzően parazitákra, körömgombára és minden létező nyavalyára megoldást kínálnak, valójában a legtöbb ilyen hirdetés szintén átverés, azonban a kattintások után bevételhez juthatnak ezek az oldalak.

Az álhírportálok közös jellemzője a komoly közösségimédia-jelenlét. Egyes oldalak több százezer követővel rendelkeznek, így a hatásvadász címekkel ellátott kitalációk könnyen és gyorsan terjednek például a Facebookon.

A Social Development Institute és a Political Capital közelmúltban végzett kutatása szerint a 16–24 év közötti fia­talok nem tudják elég hatékonyan kiszűrni az álhíreket, holott annak terjedését ők is komoly problémának tartják.

A fókuszcsoportos kutatások során a fiatalok jó arányban szűrték ki a hírekbe kevert álhíreket, ám sokan voltak azok is, akik a kutatásban használt álhíreket inkább igaznak tartották. A felmérés során a tanárok túlnyomó többsége azon a véleményen volt, hogy a diákok nem tudják jól beazonosítani az álhíreket.

A megkérdezett tanárok és a diákok egyetértettek abban, hogy érdemes lenne fejleszteni az álhírek felismerésével kapcsolatos készségeket és erősíteni a tudatosságot. A tanárok szerint ebben a szülőknek, a pedagógusoknak és az iskoláknak is szerepet kellene vállalniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.