Botrányba fulladt a hódmezővásárhelyi ünnepség

A XII. Bessenyei Ferenc-díj átadón, a színészóriás özvegye visszavonta a díj alapításakor a Bessenyei név használatához adott hozzájárulását.

Forrás: delmagyar.hu2020. 01. 20. 14:00
BESSENYEI Ferenc
B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Idén, a szokásostól eltérően két vásárhelyinek adott a bizottság és a közgyűlés megosztott egyéni díjat. A díjazottak mindketten hódmezővásárhelyi művész-tanárok – mondta ünnepi beszédében Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Hozzátette, ez viszonylag szokatlan, általában ugyanis egy országos és egy helyi művész szokta az elismerést kapni.

A városvezető után B. Élthes Esztert, Bessenyei Ferenc özvegye emelkedett szólásra.

– Bessenyei Ferenc olyan magyar volt, aki Széchenyi Istvánhoz hasonlóan soha nem napi politikai célokért, hanem mindig az egyetemes, örök érvényű igazságokért és a magyar nép erkölcsi, kulturális felemelkedéséért harcolt. Egész életében szenvedett attól, hogy ebben az országban mindig két zászló volt, hogy ez a nép folyton kétfelé szakad. Ezért én, mint Bessenyei Ferenc özvegye, és szellemi hagyatékának őrzője, soha nem engedhetem meg, hogy Bessenyei Ferenc nevét bármilyen politikai csoportosulás, bármely hatalom saját céljaira használja, kihasználja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Hódmezővásárhely polgárai, majd önkormányzata úgy döntött, hogy a városban már jó ideje ádáz politikai természetű csatározásokat tovább folytatják, és e csatározásból az idei Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez az eljárás sem Bessenyei Ferenc szellemiségének, sem a díj kiírásakor részben az alapítók, részben azt általam meghatalmazott célkitűzéseknek, feltételeknek nem felel meg. Ezért nekem, az idei díjak odaítélését, és annak körülményeit sajnos nem áll módomban elfogadni. Megragadom az alkalmat, hogy hivatalosan bejelentsem, hogy a díj alapításakor tőlem kért engedélyt a Bessenyei név használatára ezennel visszavonom. Egy percig se gondolják, hogy örömmel mondtam el ezt a beszédet – mondta az özvegy, majd lement a színpadról.

B. Élthes Eszter bejelentette, hogy visszavonja a díj alapításakor a Bessenyei név használatához adott hozzájárulását.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A közönség egy része megtapsolta. Ezt követően színpadra kérték Berei Erzsébetet. Röviddel azután pedig technikai szünetet rendeltek el, majd újból folytatódott az ünnepség.

A díjakat átadó Márki-Zay Péter hangsúlyozta, nem politikai szempontok motiválták a díjazottak kiválasztását. A művészeti díjat idén megosztva kapta Berei Erzsébet zongora-művésztanár és Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár. Mindkét díjazottat hatalmas tapssal köszöntötte a közönség.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.