Négymilliárdos kárt okozott Karácsony

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint szabálytalanul torpedózta meg Karácsony Gergely előterjesztése alapján a Fővárosi Közgyűlés a BKV hirdetési felületeinek értékesítését célzó pályázatot. A nyertes francia cég évi 1,7 milliárd forintot, a jelenleginél egymilliárddal többet fizetett volna a pénzszűkében lévő BKV-nak. Karácsony akciója miatt 115 millió forintos büntetést is kapott a fővárosi cég. A főpolgármester ismét a Facebookon magyarázkodik, az előző városvezetésre hárítva a felelősséget.

2020. 01. 24. 7:20
null
A BKV hirdetési felületei rendkívül értékesek lennének, ha megfelelően kezelnék azokat Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az előző városvezetés utasítására nem sokkal a tavaly októberi önkormányzati választás előtt a BKV közbeszerzést írt ki a vállalat reklámfelületeinek hasznosítására (például megállókban, közlekedési eszközökön), kivéve ezzel a döntési lehetőséget a következő városvezetés és a közgyűlés kezéből arra az esetre, ha Budapest lakói nem a Fidesznek szavaznak bizalmat” – magyarázta Karácsony Gergely tegnapi közösségi posztjában, hogy a közbeszerzési törvényt súlyosan megsértve, miért fúrta meg novemberi előterjesztésével azt, hogy évi több mint 1,7 milliárd forintért kibérelhesse a BKV hirdetési felületeit a francia hátterű JCDecaux Hungary Zrt. (JCD).

A főpolgármester hivatkozása abban is sántít, hogy a közbeszerzést az október 13-i önkormányzati választás előtt nem sokkal írták ki, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) – amely a szerződéskötéstől elálló BKV-t az ügyben elkövetett súlyos jogsértés miatt 115 millió forintra meg is büntette – honlapján elérhető dokumentum szerint a BKV pontosan négy éve, 2016. január 22-én jelentette meg az Európai Unió hivatalos lapjában a részvételi felhívását a koncessziós eljárásról.

A BKV hirdetési felületei rendkívül értékesek lennének, ha megfelelően kezelnék azokat
Fotó: Éberling András

A Világgazdaság értesülései szerint a győztes JCD által ajánlott ­koncessziós díj hiába háromszorosa a 2018-ban ebből a tevékenységből a BKV-hoz befolyó összegnek, és hétszerese a francia cég által jelenleg fizetett bérleti díjnak. Annak ellenére, hogy a JCD ajánlata érvényes volt, és magas pontszámot kapott a bírálat során, a BKV egy Karácsony Gergely főpolgármester által benyújtott, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén, november 5-én a baloldali többség által sebtében elfogadott javaslatra hivatkozva megtagadta a szerződéskötést.

A szóban forgó közgyűlési határozat megtiltotta a fővárosi cégeknek az egy évnél hosszabb időre szóló, a tulajdonukban, használatukban vagy vagyonkezelésükben lévő reklámfelületek hasznosítására vonatkozó megállapodások aláírását. Márpedig a BKV opcionálisan további négy évre szervezte volna ki a reklámhelyek értékesítését, így – mint értékelték – a fejlemények nyomán képtelenné vált a ­koncessziós eljárás teljesítésére.

A koncessziós szerződés megtorpedózásával a jelenlegihez képest több mint egymilliárd forint bevételkiesése keletkezett a fővárosi közlekedési vállalatnak, a négyéves időszakra vonatkoztatva tehát több mint négymilliárd forint.

A BKV adatszolgáltatásából az derül ki, hogy a közlekedési eszközök és a köztéri reklámhelyek reklámcélú hasznosításából tavaly összesen 531 millió forint folyt be, az idén májusi teljesítésig pedig 256 millió. Ugyanez 2017-ben még 563 millió, 2016-ban pedig 629 millió forint volt. Az ügy kapcsán Karácsony Gergely a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a KDB döntését a BKV a bíróságon támadja meg.

Megint egy új igazgató

Varga Ivett a BKK új vezérigazgatója február elsejétől – tájékoztatott tegnap a Főpolgármesteri Hivatal. A közlekedési szakember, aki 2019-től a BKK stratégiai és innovációs igazgatói posztját töltötte be, a Főpolgármesteri Hivatal nyílt pályázatán nyerte el megbízatását. Varga Ivett Nemesdy Ervint váltja a BKK vezérigazgatói posztján. A főváros új vezetése november óta 12 cég élére írt ki pályázatot, volt olyan kiírás – a főváros kulcscége, a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. vezérigazgatói posztjára –, amely mindössze néhány nap alatt lefutott, és el is bírálták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.