Bázisiskolák, a köznevelés gyöngyszemei

Ismét elérkezett az idő, hogy a legszínvonalasabb munkát végző, innovatív pedagógiai módszerekkel és jó gyakorlatokkal rendelkező iskolák jelentkezzenek az Oktatási Hivatal bázisintézménye címre. A három évre birtokolható elismerés nemcsak az érintett iskolák hírnevét öregbíti, hanem a gyengébben teljesítő vagy valamilyen területen szakmai segítségre szoruló iskolákat is segíti. A nyerteseknek ugyanis azt kell vállalniuk, hogy megosztják tudásukat a többiekkel.

Csókás Adrienn
2020. 02. 03. 13:21
null
Rendhagyó foglalkozásokkal mutatnak példát Kispesten Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január végéig jelentkezhettek a magukat szakmailag kiemelkedőnek tartó köznevelési és szakképző intézmények, hogy harcba szálljanak a bázisiskolai címekért. A nyertes pályázók 2023-ig viselhetik az Oktatási Hivatal (OH) bázisintézménye címet, ami szavatolja, hogy az adott iskolában valami olyan tudás van, amit másokkal is érdemes megosztani. Az OH-tól úgy tudjuk, egyre népszerűbb a felhívás, amely lehetőség az iskolák ismertségének és elismertségének növelésére, a szakmai presztízsük emelésére. Az első, 2017-es pályázaton összesen 273 intézmény nyerte el a címet, jelenleg tehát ők tartoznak a legjobbak közé az ország csaknem hatezer köznevelési intézménye közül.

Amellett, hogy a jól csengő cím vonzza a felvételizőket, bázisiskolának lenni országos szinten is kiemelkedő szerepkört jelent, hiszen a győzteseknek vállalniuk kell, hogy többlettudásukkal más iskolákat is segítenek. A kiválasztási szempontok között szerepel például, hogy az iskola példaértékű, gyermekközpontú pedagógiai gyakorlattal, szakmai módszertani, szervezeti kultúrával és innovációval rendelkezzen, az eredményeit pedig képes legyen publikálni is. Ezek az intézmények átlag felett teljesítenek a kompetenciaméréseken, alacsony náluk a lemorzsolódás és kiemelkedően jók a továbbtanulási mutatóik is.

Harmadik éve lehet büszke bázisiskolai címére a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola, amelynek vezetősége kiemelten fontosnak tartja az iskolák közti tudásmegosztást. Siposné Kaszonyi Andrea megbízott intézményvezető azt mondta lapunknak, folyamatosan fejlesztik pedagógiai kultúrájukat, és támogatják a minőségi, innovatív nevelő-oktató munkát. A náluk sikeresen működő módszereket előadások, szakmai napok, bemutató foglalkozások, óraszeletek, műhelymunkák és konzultációk formájában is gyakran mutatják be más intézmények pedagógusainak. Rendeztek már fenntarthatósági témájú ötletbörzét a környezeti nevelés személyiségfejlesztő hatásairól, de rendszeresen meghívják a leendő első osztályosaik óvodapedagógusait is, hogy tanítók és szaktanácsadók bevonásával az óvoda-iskola átmenet kihívásairól, az iskolakezdés, a beilleszkedés megkönnyítéséről gondolkodjanak, gyűjtsenek ötleteket.

Rendhagyó foglalkozásokkal mutatnak példát Kispesten
Fotó: Mirkó István

A korábbi nyertesek jó gyakorlataiból küldött néhány példát az OH, eszerint voltak, akik például a hagyományőrzésre fordított kiemelt figyelemmel vívták ki az elismerést. Az intézmény a kötelező tanórai és egyéb foglalkozásokba is beépítette a népszokásokkal való ismerkedést, népi gyermekjáték szakkört szerveztek, népi hangszerekkel és népi kismesterségekkel is megismertették a gyerekeket. A középiskolák között fizikashow névre keresztelt jó gyakorlatával aratott sikert egy gimnázium: élménypedagógiai programjukban a tanárok a természettudományokat népszerűsítő látványos és közérthető kísérleteket mutattak be interaktív módon, a tanulók bevonásával.

A gimnázium ehhez kapcsolódóan versenyeket is szervezett a térség általános iskolásainak, emellett szakmai támogatást is nyújt más gimnáziumoknak a természettudományos és a matematikai tehetséggondozás terén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.