Aprócska cukrászműhely az Extrém Torta Shop Komáromban, de nem is a méret a lényeg: itt nem nagyüzemben gyártják az édességeket, az üzlet tulajdonosa, Podmaniczky Krisztina kizárólag megrendelésre készíti egyedi tortakülönlegességeit. Az extrém jelző sem túlzás, a fiatal cukrász nem csak házi kedvenceket formáz meg elképesztő élethűséggel, kezei közül már került ki Jokert, Vasembert, Grincset, zombit ábrázoló torta is. – Ezek mind ehető édességek, mégpedig a legminőségibb alapanyagokból, mert fontos, hogy a tortáim ne csak egyediek, de igazán finomak is legyenek – mondja érdeklődésünkre Podmaniczky Krisztina, aki alig több mint tíz éve, egy véletlennek köszönhetően találta rá valódi hivatására.
– Soha nem tudhatjuk, mire lesz jó, ami rossz. Nekem két gyerekem van, és a második születése után súlyos depresszióba estem. Aztán egy születésnapra elkészítettem életem első tortáját, és egyszeriben azt éreztem, meggyógyultam. Addig egy farmeres cégnél dolgoztam, boltbelsőket és kirakatokat rendeztem, de akkor teljesen új világ nyílt meg előttem, amiben hihetetlenül ki tudtam teljesedni, amiben szárnyalok és amiért nem tudok eléggé hálás lenni – meséli Krisztina, akit a szakmában Kricky néven vált ismertté. Különösen az óta, hogy sorra hozza haza a díjakat nemzetközi versenyekről, ahol az úgynevezett cukrász artisztika számban versenyez.

Fotó: Bach Máté
Ebben a versenyszámban kizárólag fogyasztásra alkalmas élelmiszerekből – kakaóból, csokoládéból, marcipánból, karamellből, grillázsból stb. – készült művészeti alkotásokkal lehet indulni. Podmaniczky Krisztina ezek mellett a saját márkanevén webshopjában forgalmazott modellező- és tortaburkoló masszáját használja azoknak a cukrászati műalkotásoknak a létrehozásakor, amelyekkel sorra nyeri az érmeket a kulináris világbajnokságon és az olimpián. – Mottóm: semmi sem az, aminek látszik. Szeretem megtréfálni, meghökkenteni az embereket, soha nem lehet tudni, hogy az általam elkészített alkotás igazi, vagy cukorból készült másolat. Legyen szó egy kopasz macskáról, egy halpiacról vagy egy konyhai részletről, amelyen éppen azt láthatjuk, amint Újházi tyúkhúsleves készül – mondja mosolyogva, és mint megtudjuk, nem véletlenül említi ezeket, mert a felsorolt témákkal már mind szerepelt és díjat is nyert világversenyeken.