időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Garázsokat bontatna Zugló fizetőparkolókért

Kárpáti András
2020.02.03. 05:40
Garázsokat bontatna Zugló fizetőparkolókért

A zuglói önkormányzat szeretné elérni, hogy több száz garázstulajdonos szerződését mondja fel a MÁV, és bontsák le az ingatlanokat, mert fizetős parkolóhelyeket létesítenének azok helyén, miközben a garázssorral szemben korábban létrehozott parkoló is üresen áll. A területet a MÁV átadná az önkormányzatnak, ám nem tudni, ki tárgyal a vasúttársasággal, rá­adásul az önkormányzat részéről senki nem jogosult szerződni az ügyben.

A MÁV-val folytatott homályos tárgyalások révén hozott nehéz helyzetbe több száz XIV. kerületi lakost a szocialista Horváth Csaba vezette zuglói önkormányzat. Az érintettek a Francia úton található háromszáz betongarázs tulajdonosai, akik az utóbbi hetekben kaptak bérleti szerződésüket felmondó levelet a vasúttársaságtól, amelyben felszólították őket arra, hogy harminc napon belül bontsák le az évtizedekkel ezelőtt szabályosan, építési engedéllyel épített felépítményeket, különben az ötszörösére emelik a terület bérleti díját – tájékoztatta a Magyar Nemzetet vasárnap Várnai László, a kerület független képviselője. Mint mondta, a MÁV-nak a Ripost érdeklődésére küldött leveléből világosan kiderült, hogy a szerződések felmondása mögött a zuglói önkormányzat áll.

– A Francia úton lévő területet a jövőben a MÁV Zrt. közérdekű hasznosításra, azaz parkolóhelyek kialakítására átadja a XIV. kerületi önkormányzatnak. A területen várhatóan mintegy 450 parkolóhely létesíthető. Az önkormányzattal a vasúttársaság folyamatosan egyeztet – írta a MÁV.

A Báthory István parkban tartottak gyűlést az érintettek
Fotó: Mirkó István

– Csakhogy a képviselő-testület semmiféle ilyen értelmű döntést nem hozott sem az elmúlt ciklusban, sem az új kerületvezetés alatt, így az önkormányzat részéről senki nem jogosult szerződni az ügyben, és vélhetően a fizetőparkolási politikai-gazdasági lobbi magánakciójáról van szó – fejtette ki a CivilZugló Egyesület elnöke, megjegyezve: a kerület vezetése a garázstulajdonosoknak még azt is tagadta, hogy fizető parkolók kialakításáról bárki tárgyalt volna a MÁV-val a szóban forgó területről.

Szavai szerint egyébként nem lenne értelme parkolót építeni a garázsok helyén, mert a sorral szemben jelenleg is üresen, kihasználatlanul állnak a korábban létesített parkolóhelyek, mivel az autósok jellemzően a pár utcával odébb, a fizetős övezeten kívül hagyják a járműveiket. – Emellett az érintettek kerületi lakosok, tehát kiválthatnák az ingyenes parkolást lehetővé tévő igazolványt, és az elbontott garázsaik helyén, a szabad ég alatt állítanák le a gépkocsijaikat – mutatott rá Várnai László. Hozzátette: a harmincnapos határidő azért sem méltányos, mert a betonból készült garázsépületek – amelyek egyébként a bérlők tulajdonát képezik – jellemzően 6-10 tonna súlyúak, és szak­szerűen csak egyesével, speciális teherautóval lehet lebontani azokat, ez pedig a megadottnál több időt venne igénybe.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor a polgármestertől és a kerület többi vezetőjétől tájékoztatást kértek az ügyben, akkor nem Horváth Csaba állt rendelkezésükre, hanem Tóth Csaba, a kerületi MSZP erős embere, aki a városrésznek az önkormányzati ügyekben illetéktelen országgyűlési képviselője.

A baloldali többségű önkormányzat elképzelése ellen tiltakozó garázsbérlők legutóbb tegnap gyűltek össze a garázssor melletti Báthory István parkban, ahol Gergen István, a megmozdulás szervezője bejelentette, hogy fellebbeznek, s arra kérték Várnai Lászlót, hogy a február 20-i önkormányzati testületi ülés első napirendi pontjaként tárgyalják a sok zuglói életét feleslegesen megnehezítő elképzelést.

Problémás ingyenbérlet

Nem felel meg a saját maga által kitűzött célnak a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat azzal kapcsolatos döntése, hogy az álláskeresők díjmentesen használhatják az idei évtől a BKV járatait – hívta fel Tüttő Kata (MSZP) főpolgármester-helyettes figyelmét egy Facebook-kommentelő. Szavai szerint ugyanis az álláskeresők havi bérlete elővételben nem váltható ki, csak az előző hónap érvényességi dátuma utáni napon lehet hozzájutni. Így a bérletpénztárhoz való eljutás egy vagy több vonaljegybe kerül, ami akár komolyabb problémát is okozhat a jövedelemmel nem rendelkező célcsoport számára. A problémát jelző kommentelő megoldásként azt javasolta, hogy a kiváltott bérlet érvényességét hosszabbítsák meg egy nappal. A szocialista politikusnő közösségimédia-oldalán egyelőre nem reagált a felvetésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.