Már a megemelt bérüket kapják a szakdolgozók

Horváth Ildikó szavai szerint idén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kiemelt figyelmet fordít a szakdolgozókra, 2020-at a nővérek és a szülésznők évének nyilvánította.

Szilágyi Anna
2020. 02. 03. 13:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül kifizetik a szakdolgozóknak a megemelt béreket, erre idén a kormány 82 milliárd forintot különített el – mondta el az egészségügyért felelős államtitkár a mai sajtótájékoztatóján. Horváth Ildikó szavai szerint idén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kiemelt figyelmet fordít a szakdolgozókra, 2020-at a nővérek és a szülésznők évének nyilvánította. Ehhez tartozik, hogy a szakdolgozókra az egészségpolitika alakításában az eddigieknél nagyobb mértékben támaszkodjanak, ápolókat toborozzanak a vezetői pozíciókba és támogassák azokat a kutatásokat, amelyek a nővérek munkáját segítik – sorolta az államtitkár. Hozzátette, a kormány ápolóknak nyújtott évek óta tartó támogatása összecseng ezzel a koncepcióval.

– Arra törekszünk, hogy minél kiszámíthatóbb legyen a szakdolgozók megélhetése, ezért 2012 óta több lépcsőben emeltük meg a bérüket – emlékeztetett. Ez azt jelentette, hogy 2013-ban átlagosan 27 százalékos emelés történt, 2016-ban 26 százalékos, 2017-ben 12 százalékos, majd 2018-2019-ben 8-8 százalékos bérnövekedés következett. Mint ismert, idén január 1-jével 14 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, ez összesen 78 123 szakdolgozót és 4032 védőnőt érint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.