Biztonságban a közműszolgáltatások

A közműszolgáltatásban dolgozók egészségének megőrzése elsődleges szempont, hiszen ha elvesztik munkaképességüket, azzal a szolgáltatás kerülhet veszélybe. Áram és vezetékes víz nélkül megbénulhat az egész ország. Gondolhatunk itt az egészségügy működésére, vagy éppen arra, hogy a víz alapvető élelmiszer is azon felül, hogy elengedhetetlen a tisztálkodáshoz, kézmosáshoz. A víziközművek, az atomerőmű és a posta is felkészült a vírusveszély kezelésére, egyeztetve az országos tisztifőorvossal.

2020. 03. 11. 20:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legnagyobb hazai áramtermelőként tisztában vagyunk az ellátásbiztonságban betöltött szerepünkkel együtt járó felelősséggel, ennek megfelelően mindig is rendelkeztünk pandémiás tervvel, amelyet most a koronavírus jelen tudásunk szerint várható következményeinek megfelelően aktualizáltunk – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Hozzátették, hogy természetesen a tervet egyeztették és elfogadtatták az országos tisztifőorvossal. Az előírásoknak megfelelő intézkedések, a higiéniás és egészségügyi figyelem és fegyelem fokozása, az erőmű- és múzeumlátogatások felfüggesztése, a közösségi események, képzések leállítása, illetve az utazási korlátozások bevezetése március 2-án már megtörtént. A Paksi Atomerőmű pandémiás vezetői csoportja naponta tart értekezletet, így a veszélyhelyzet kihirdetésének megfelelő további intézkedésről is azonnal dönt és azokat a szervezettel végrehajtja.

Leszögezték: az atomerőmű a pandémiás tervnek megfelelően – a vírus esetleges további terjedése esetén is – képes biztonságosan működni.

Ahogyan áram-, úgy vízszolgáltatás nélkül is megbénulhat az egész ország. Gondoljunk csak az egészségügy működésére, vagy éppen arra, hogy az otthonmaradók tisztálkodása sem oldható meg csapvíz nélkül, amely alapvető élelmiszernek számít és a kézmosáshoz is nélkülözhetetlen.

– Kiemelt jelentőségű infrastruktúráról van szó és a húszezer, Magyarországon dolgozó vízműves kolléga átérzi ennek a jelentőségét és felelősségét – mondta lapunknak a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnöke. Kurdi Viktor hangsúlyozta: a víziközmű-cégek is elkészítették a járványügyi helyzetre vonatkozó cselekvési tervüket, amelyek azt tartalmazzák, hogy a járvány különböző fázisaiban milyen belső működésekre térnek át és milyen intézkedéseket hoznak meg. A kezdő lépésben tájékoztatják a kollégákat, majd elrendelhetik az értekezletek számának mérséklését, a kézfogás mellőzését, illetve a fertőtlenítő szerek alkalmazását.

– Ahogyan a járvány terjedése indokolja, korlátozható a személyes ügyfélszolgálati forgalom, megtiltható a kollégáknak az utazás, felfüggeszthető a hibaelhárításon kívüli tevékenység. Mivel a vízművek alapszolgáltatást nyújtanak, ezért a legfontosabb megóvni a munkatársakat a fertőzéstől, vagyis megőrizni a munkára képes állapotukat. Ezért például annak érdekében, hogy minél kevesebb kontaktus jöjjön létre átmenetileg szüneteltethetők a vízmérőcserék, a vízmérő leolvasások és minden olyan feladat, melyek nem feltétlenül szükségesek a napi működéshez. Előfordulhat, hogy a víztermelő telepek vagy üzemi kollégák izolálására is szükség lesz: azon munkatársak, akik a speciális szaktudásuk miatt nélkülözhetetlenek a szolgáltatás folyamatos biztosításához, nem hagyhatják el a munkahelyüket – sorolta a lehetséges intézkedéseket egészen a védekezés legmagasabb szintjéig Kurdi Viktor. A szervezet elnöke kiemelte: nem kockáztathatják azt sem, hogy a fertőzés elérje a csőtörések helyreállításában jártas szakembereket. Az ő esetükben is elképzelhető, hogy a munkahelyükön kell maradniuk izoláltan, és csőtörés esetén a megfelelő kísérettel vonulhatnak csak ki a helyszínre.

A vészhelyzet gazdasági vonzatáról Kurdi Viktor még nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, de leszögezte, hogy a védekezés nyilvánvalóan megnövekedett költségekkel jár. – Az is egyértelmű, hogy ha törik, ha szakad, a szolgáltatást biztosítani kell, minden más szempont másodlagossá válik – jelentette ki az elnök.

A fentiekhez hasonlóan fontos a postai szolgáltatás fenntartása, a járványhelyzetre való tekintettel a Magyar Posta Zrt. is több intézkedésről döntött. Ezek között elsődleges, hogy a postákon gyakrabban és több fertőtlenítőszer használatával takarítanak. Az ügyfélterekben nyitvatartási időben naponta többször is végeznek fertőtlenítő tisztítást, kiemelten a kilincseken, az ügyfélpultokon és más közös használatú felületeken – tájékoztatták lapunkat.

A társaság közölte azt is, hogy a járványról szóló hírek megjelenése óta folyamatosan tájékoztatja munkatársait a járványveszéllyel illetve a megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. A társaság kézfertőtlenítőt biztosít a kézbesítőknek, valamint a postákon, a logisztikai üzemekben és a nagylétszámú irodaházakban, egyéb postai létesítményekben dolgozó munkatársak számára. A vállalat vezetői kérik a munkavállalóktól, hogy tájékoztassák közvetlen felettesüket, amennyiben fertőzött területen jártak, vagy kapcsolatba kerülhettek fertőzöttekkel.

A fertőzött területekről érkező küldemények esetében az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján – amely szerint a vírus csak élő sejtekben szaporodik, így például a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek –, az alapvető higiénés előírásokon kívül nem tartják indokoltnak egyéb intézkedés bevezetését.

Március elején döntött arról a cég, hogy halasztja, illetve törli a nagyobb létszámú rendezvényeit. A munkatársak lemondták vagy elnapolták a hivatalos külföldi utazásokat, illetve szakmai programokat is.

A Magyar Posta Zrt. kijelentette, hogy rendelkezik a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kidolgozott útmutatót követő pandémiás intézkedési tervvel. A társaság február vége óta Veszélyhelyzet-kezelési bizottságot működtet, a folyamatos felkészülés érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.