Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Túl sok a tévhit a fertőzés megelőzhetőségéről

Továbbra is az otthonmaradással és a személyes érintkezések minimálisra csökkentésével tehetjük a legtöbbet azért, hogy ne kapjuk el, és ne is adjuk tovább az új koronavírust. A megelőzéssel kapcsolatos, tévhiteken alapuló praktikák jobb esetben feleslegesek, de akár veszélyt is jelenthetnek egészségünkre az Egészségügyi Világszervezet szerint.

2020. 03. 29. 20:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még sok nyitott kérdés van az új koronavírussal kapcsolatban, számos körülötte keringő tévhitet egyértelműen meg tud cáfolni a tudomány. A Tudomány.hu által az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményei alapján készített összeállításból kiderül, hogy az antibiotikumok teljesen hatástalanok a SARAS-CoV-2-vel – mint ahogy minden más vírussal – szemben, azokat legfeljebb a koronavírusos betegek kórházi ápolása során, a lehetséges bakteriális szövődmények elhárítása érdekében alkalmazzák. A tüdőgyulladás elleni vakcinák sem jelentenek védettséget a Kínában megjelent kórokozóval szemben, bár ez a súlyos szövődmény leginkább idősekben és a krónikus betegekben alakul ki.

Sem a kézszárító, sem az egész test alkohollal és a klórral való permetezése, sem pedig az UV lámpának a bőrfelületen történő használata nem véd meg a vírusfertőzéstől. Utóbbi két módszer káros is lehet, bőr, és nyálkahártya irritációt okozhat. Figyelmeztettek: az orr sóoldatos öblítése nem előzi meg a koronavírus-fertőzést, ahogyan a fokozott vízivás, az egyébként egészséges fokhagyma fogyasztása, valamint a forró fürdőben történő hosszas üldögélés sem véd meg attól.

Az összeállítás szerint a hideg időjárás és a hó nem pusztítja el az új koronavírust. Jakab Fernc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) docense, és a koronavírus-kutatócsoport irányítója lapunknak korábban elmondta: lehetséges, hogy az új vírus a rokonához, a SARS-hoz hasonlóan kevésbé jól viseli a melegebb időjárást, ezért nyáron lassulhat a terjedése hazánkban, bár egyes melegebb éghajlatú országokban eddig képes volt megőrizni virulensségét.

Azonban a nyár közeledtével megjelenő szúnyogok nem jelentenek veszélyt a vírus szempontjából, hiszen az nem képes szaporodni a vérszívók testében. A PTE tájékoztatóvideója szerint attól sem kell tartani, hogy esetlegesen mi fertőzzük meg kedvenceinket, hiszen például a kutyák nem is rendelkeznek olyan receptorral, amelyhez a SARS-CoV-2 képes lenne csatlakozni. A maszk szakszerű viselésével kapcsolatban a WHO felhívta a figyelmet: fontos a kézfertőtlenítés a védőeszköz felhelyezése előtt, és annak levételénél is. Elkerülendő a maszk megérintése, amíg az arcunkon van, s a levételnél a pántjánál célszerű azt megfogni, s amennyiben egyszer használatos eszközről van szó: kidobni.

A WHO szerint tudományosan nem igazolható az ibuprofén hatóanyagú gyógyszerek negatív hatása a koronavírusos betegekre. Mindazonáltal világszerte több orvos, köztük a francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran azt tapasztalta, hogy az említett gyulladásgátló szerek szedése súlyosbíthatja a fertőzés okozta betegséget, és paracetamol tartalmú készítményeket ajánlottak azok helyett. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa egy interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy az Algopyrin azért nem ideális orvosság a Covid-19 betegeknek, mert a gyógyszer valamelyest csökkenti a fehérvérsejtek számát, ami a vírusfertőzés következtében eleve lecsökken. Amennyiben nem áll rendelkezésre más medicina, az Algopyrin is beadható a koronavírusos pácienseknek.

A szakemberek és az egészségügyi szervezetek egyetértenek abban, hogy a leghatékonyabb megelőzés a társadalmi érintkezések minimálisra csökkentése, a minél gyakrabban elvégzett kézfertőtlenítéssel, illetve alapos kézmosással kiegészítve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.