A karantén alatti álmatlanság könnyen orvosolható

A világszerte dúló koronavírus-járvány miatti bezártság nemcsak a testi, hanem a mentális, lelki egészségünket is érinti, és normális, ha ilyenkor jelentkeznek az álmatlanság tünetei. Néhány egyszerű praktikával azonban újra pihentetővé válhat az alvás, ezáltal az immunrendszer is megerősödik.

Magyar Nemzet
2020. 04. 22. 13:24
lonely 60 years old senior in is apartment
Otthon is érdemes napirendet tartani Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ebben időszakban a bezártság miatt sokkal nagyobb stressznek lehetünk kitéve, amely együtt járhat azzal is, hogy nem tudunk jól aludni – mondta el Várdi Katalin alvásspecialista. – Ez viszont az immunrendszerünket gyengíti: elemi érdekünk tehát, hogy védekezőképességünk megőrzése érdekében jól és eleget aludjunk – hívta fel a figyelmet a szakember a Weborvos egészségügyi szakportálon.

Várdi Katalin szerint leggyakrabban azért nem tudunk aludni, mert nem tudjuk megfelelően kontrollálni az étkezésünket, a mozgásunkat és a napirendünket. Az otthoni környezetben ezt talán még nehezebb megvalósítani, sokan elhanyagolják a rendszerességet, ennek pedig számos negatív hatása lehet. Azt pontosan érezzük, hogy a nappali közérzetünk és teljesítőképességünk nagyban függ attól, miként alszunk. Kevésbé ismert tény, hogy ennek a fordítottja is igaz: a várható alvásminőséget alapvetően a napközbeni tevékenységünk határozza meg.

Az alvásspecialista szerint az első fontos feltétel, hogy alakítsuk ki a napirendünket. Ha túl sokáig alszunk, rögtön felborul az egészséges alvás és ébrenlét ciklusunk. Ennek sokkal nagyobb jelentősége van, mint azt sokan gondolnák: egész testünk, szerveink és sejtjeink működését az úgynevezett cirkadián ritmus határozza meg. Ez alapján minden sejtszintű tevékenység egy-egy meghatározott időszakban történik, sok fontos folyamat a szervezetünkben csak éjszaka, megfelelő alvás közben zajlik le.

Otthon is érdemes napirendet tartani
Fotó: 123RF

Rendszerezzük, osszuk be a feladatainkat és a szabadidőnket: legyen benne rendszeres és egészséges étkezés, iktassunk be minden napra mozgást, stresszoldó és légzőgyakorlatokat, legyünk a szabad levegőn, fordítsunk időt a lazításra és a szellemi feltöltődésre – sorolta tanácsait Váradi Katalin. Kerüljük a hosszabb napközbeni alvást. Folyamatosan figyeljünk szervezetünk működésére és a stresszt semmiképpen se alkoholfogyasztással próbáljuk enyhíteni, inkább természetes módon, nyugtatóteákkal, mozgással, relaxálással – hangsúlyozta.

A szakember szerint fontos az is, hogy próbáljunk meg mindennap ugyanabban az időben nyugovóra térni. Az alváshoz készülődés során alakítsunk ki rituálékat, amelyek segítenek abban, hogy szervezetünk is minél jobban fel tudjon készülni az alvásra. Próbáljunk olyan csendes szobában aludni, ahol nincsen túl meleg, 18-20 fok az ideális. Elalváshoz közeledve legyen egyre kevesebb fény és a környezetünkben, ekkor már ne használjunk telefont, számítógépet, lehetőleg ne nézzünk televíziót. Az alvás pedig teljes sötétségben történjen. Ez azért fontos, mert az álmosságért felelős melatonin nevű hormon csak a fény csökkenésére termelődik az agyalapi mirigyben – fejtette ki Várdi Katalin.

Ha a fentiek szerint tudatosan készülünk fel az alvásra, jelentős javulást fogunk érezni az alvásminőségünkben. Kipihentebbek leszünk, életminőségünk javulni fog és a megerősített immunrendszerünk ellenállóbbá tesz akár a koronavírus támadásával szemben is – összegezte az alvásspecialista.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.