Igen a vírusellenes fellépésre, nem a Magyarországgal szembeni támadásokra

Nemrég határozatot fogadott el az uniós parlament a járvány elleni európai fellépésről, a dokumentumban a képviselők a magyar rendkívüli intézkedéseket is bírálták. A Fidesz–KDNP delegációja tartózkodott a határozati javaslatról szóló szavazáson, azonban minden más – kizárólag a koronavírus-helyzetről szóló – döntést felkarolt. – Az ideológiai vitákat ne keverjük össze a járványhelyzettel! – kommentálta a helyzetet a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs. A Fidesz EP-képviselője felháborodottságának adott hangot amiatt is, hogy épp a kritizáló uniós parlament működésképtelen a járvány közepette. – Tartanak üléseket Brüsszelben, de ezeket csak online nézhetjük, nem szólhatunk hozzá a vitákhoz, nem mondhatunk véleményt. És tényleg ez a parlament oktatja ki Magyarországot arról, hogy miként működik a demokrácia? – vélekedett a politikus.

2020. 04. 17. 19:44
null
A képviselő szerint az egyre radikálisabb baloldali politika úgy alakítja a játékteret, hogy aki korábban középen állt, az hirtelen a politikai színtér szélén találja magát Fotó: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki európai parlamenti képviselők butaságokat beszélnek, amikor azt állítják, hogy az európai segítségnyújtást nem szavazta meg a Fidesz–KDNP delegációja. A tartózkodásunk csupán annak a parlamenti határozatnak szólt, amelyben Magyarországot hazugságokkal támadják – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs az uniós parlament eheti ülésének margóján, kifejtve: a távmunkában lévő parlamentben két csomag került terítékre, az egyikben a képviselők olyan jogalkotási kérdésekről szavaztak, amelyek azt célozzák, hogy az uniós forrásokat minél rugalmasabban és gyorsabban lehessen felhasználni a vírus elleni küzdelemre.

– Szerintünk ezek megkésett és tökéletlen döntések, de legalább valahogy megszülettek. Kivétel nélkül valamennyit támogattuk. A másik ügyben, a parlament saját határozati javaslatának szavazásakor pedig tartózkodtunk, mert az EP ebben a rossz hagyományt folytatta, és a bevándorláspárti balliberális oldal még a kiélezett járványügyi veszélyhelyzetben sem volt képes felülemelkedni az ideológiai vitákon – hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője, hozzátéve: ahelyett, hogy kizárólag a koronavírus elleni küzdelemről szóló határozatot fogadtak volna el Brüsszelben, a dokumentumba beleírtak többek közt Magyarországot hamis módon támadó mondatokat.

– A tartózkodásunk azt mutatja: visszautasítjuk, hogy Magyarországot hazugságokkal támadják, de a koronavírussal szembeni fellépést támogatjuk. Az ideológiai vitákat viszont ne keverjük össze a járványhelyzettel!

– szögezte le Hidvéghi Balázs, azt is árulkodónak nevezve, hogy a határozat összpárti jelleggel indult, ehhez képest végül az Európai Néppárton kívül csak a parlament baloldali, liberális és zöld frakciója támogatta azt. Az EP-képviselő szerint a tartózkodó szavazatok nagy száma is azt mutatja, hogy sokan nem akartak nemet mondani egy koronavírussal kapcsolatos határozatra, ugyanakkor nem is tudták feltétlenül támogatni ezt a rossz dokumentumot.

– Több néppárti kollégám is emiatt döntött a tartózkodás mellett. Elemezni kell a szavazás eredményét, és akkor jól láthatók a törésvonalak – fogalmazott Hidvéghi Balázs, aki megerősítette, hogy a néppárton belül többek között ismét a francia, olasz és spanyol néppárti delegáció bírálta, hogy Magyarországgal szemben megalapozatlan állításokat fogalmazzanak meg.

Az elmúlt napokban például olyan hazugságok is terjedtek uniós berkekben, hogy a magyar országgyűlést felfüggesztették, az EP-képviselő szerint ehhez képest az uniós parlament az, amely nem képes másfél hónapja megoldást találni a távmunkára.

– Teljes abszurdum, ami történik! Felháborító! A képviselők java nem Brüsszelben, hanem a saját hazájában él, így személyesen nem tudunk részt venni az üléseken. Ettől függetlenül tartanak üléseket Brüsszelben, de ezeket csak online nézhetjük, nem szólhatunk hozzá a vitákhoz, nem mondhatunk véleményt. Másfél hónap alatt még ennek a lehetőségét sem sikerült megteremteni.

Elképesztő ez a kettős mérce! És tényleg ez a parlament oktatja ki Magyarországot arról, hogy miként működik a demokrácia? – vélekedett Hidvéghi Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.