időjárás 14°C Helga 2023. október 3.
logo

A magyar gazdasági megoldások egyedülállók a világon

Szilágyi Anna, Veres László István
Forrás: M1
2020.05.25. 10:50
A magyar gazdasági megoldások egyedülállók a világon

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza befejeződött, hazánk az egyik legeredményesebben védekező ország – számolt be Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Mint mondta, a gazdaságvédelmi intézkedések közül az egyik legfontosabb a hiteltörlesztési moratórium volt, amelynek értelmében december 31-ig felfüggeszthető a hiteltörlesztés: ez a világon egyedülálló – fogalmazott.

A kormány intézkedése 7,7 millió hitelszerződést érintett, ez az intézkedés az ügyfeleknek év végéig 3600 milliárd forint megtakarítást jelenthet.

A lakosság 40 százaléka úgy döntött, hogy továbbra is törleszt, a nagyvállalatok esetében 70 százalék, a kkv-k körében pedig 40 százalék törleszt tovább – ismertette.

A magyar adósmentés egyedülálló és rugalmas, hiszen az törleszt, aki tud, és szeretne egészen év végéig

– mondta Tállai András.

Idén mintegy

kétezer milliárd többletforrás marad a lakosságnál és a vállalatoknál, ez a fogyasztás bővítését is szolgálja

– tette hozzá. A miniszterhelyettes hangsúlyozta,

a magyar háztartások 12 százalékos megtakarítási rátája tavaly a legmagasabb volt az EU-ban.

Az időben meghozott és hatékony intézkedések miatt hazánk a lehető leghamarabb kilábalhat a gazdasági visszaesésből, és az EU egyik legjobban növekvő tagállama lehet – jelentette ki Tállai András.

Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, ezzel 3756-ra nőtt a hazánkban beazonosított Covid-betegek száma.

Az aktív fertőzöttek száma 1554 főre csökkent.

Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, ezzel 491-re emelkedett a járvány áldozatainak száma, 1711-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek 42, az elhunytak 60, a gyógyultak 49 százaléka budapesti – számolt be a legfrissebb adatokról az országos tisztifőorvos. Hozzátette, a megbetegedettek 58 százaléka nő, 42 százaléka pedig férfi, ami nem csoda, mert hazánkban több az idős hölgy, ilyen a demográfiai korfa nálunk.

Müller Cecília örömmel jelentette be:

már több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, ami azt jelenti, hogy a járvány lecsengő szakaszában vagyunk.

Jelenleg 430 főt kezelnek kórházban, ami szintén jó hír, mert ez az aktív fertőzöttek kevesebb, mint harmadát jelenti – emelte ki, hozzátéve, jelenleg most harmincan vannak lélegeztetőgépen.

Mindössze nyolcvanan betegedtek meg 19 éves kor alatt a járvány teljes időtartama alatt

– jelezte. Hazánkban 29 év alattiak nem hunytak el, hárman hunytak el 30-39 év között és 80 év felett 228 fő szerepel a nyilvántartásban.

Százezer lakosra Magyarország teljes területén 38 fő esik a járvány teljes időtartama alatt a mostani adatok szerint – tette hozzá a tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta, az egészségügyi hatóságok, a kormányhivatalok és a járási hivatalok munkatársai rengeteget dolgoznak, bár ez egy kissé rejtve marad a nagyközönség előtt. Ezek a szakemberek nemcsak ellenőriznek, hanem járványügyi elemző munkát is folytatnak, eljárásrendeket dolgoznak ki és kontaktkutatást végeznek, illetve konzultációkkal segítik a járványkezelést.

Nagy érdemük van az egyre kedvezőbb adatok megszületésében, ezért nekik mondott köszönetet.

A mai nap aktualitása, hogy vidéken nyitnak az óvodák és a bölcsődék. Ezek szolgáltatásait lehet, de nem kötelező igénybe venni. A hiányzás most igazoltnak minősül.

Az intézmények felkészültek a gyerekek fogadására, mindenhol megtörtént a fertőtlenítő nagytakarítás. Csak egészséges gyerek és gondozó legyen jelen – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Sok bölcsőde és óvoda helyi eljárásrendet dolgozott ki, hogy elkerüljék a torlódást, és be tudják tartani a szociális távolságot.

A gyermekeknek nem szükséges maszkot viselni, és a felnőtteknek sem kötelező

– tette hozzá.

Június elsejétől újraindulhatnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok is

– jelentette be Müller Cecília. Fontos, hogy ezeket a szolgáltatásokat is csak egészségesek vegyék igénybe.

Ezekhez a szűrésekhez tartoznak a mammográfiás vizsgálatok, a méhnyakrák-szűrés és a vastagbélszűrési vizsgálat.

Utóbbi két részből áll: egy székletvizsgálat, majd ha nem negatív az eredmény, akkor egy tükrözés.

Ezek a betegségek szűrhetők, a vizsgálatok nem fájdalmasak, de hatékonyan fedezik fel a betegséget. Éljünk a lehetőséggel – emelte ki a tisztifőorvos.

A szomszédos országokkal történő egyeztetések eredményeként,

ma 10 órától a szerb és a magyar állampolgárok Szerbiából hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphetnek az országba,

ha viszont 14 napon belül tüneteteket észlelnek magukon, akkor nem hagyhatják el a tartózkodási helyüket és értesíteniük kell a hatóságot – közölte Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa. Hozzátette: jelenleg 11 810-en vannak hatósági házi karanténban, a rendőrök 106 esetben rémhírtejesztés, 29 esetben közveszéllyel fenyegetés, 121 csalás, 21 egyéb szabályszegés miatt indítottak eljárást, 79 főt hallgattak ki.

Kedvezőek a határátlépési adatok, csupán a teherforgalomban kell 1-2 órás várakozásra számítani

– tudatta a rendőr alezredes.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília azt válaszolta, fokozatosan vezetik vissza az egészségügyi szűrővizsgálatokat, de

egyelőre fenn kell tartani a járványügyi készültséget.

Kiss Róbert elmondta, a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását, ezzel együtt a hatósági házi karanténok ellenőrzését, ebben segítséget nyújtanak többek között a helyi hatóságok is. Hozzátette, a tranzitfolyosók és a kijelölt pihenőhelyek ellenőrzésében nagy segítséget nyújt a honvédség is.

A kézfertőtlenítők tárolásáról a tisztifőorvos azt mondta: megvan az optimális tárolás hőmérséklet, ami feltétele a hatékonyságának. Ezt a gyártó cég határozza meg, ehhez kell tartani magunkat – jelezte.

Ezek nagyrészt 70 százalék feletti alkoholtartalmú szerek, tehát gyúlékonyak, emiatt semmiképp nem szabad az autóban hagyni őket

– figyelmeztetett Müller Cecília.

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Ismét 9000 felett az új fertőzöttek száma, közel 1,3 millió embert már beoltottak

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.