Két mesébe illő kastélyt mutat be Szentkirályi Alexandra

A kormányszóvivő Székesfehérváron és Tiszadobon kalauzol minket a közösségi oldalán.

Forrás: mandiner.hu2020. 05. 05. 9:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy egyik épület sem olyan régi, mint talán első látásra gondolnánk: a romantikus-neogót stílusban épült Andrássy kastély a XIX. század végén, míg az építészeti stílusok közé nehezen sorolható, évről-évre fejlődő Bory-vár a XX. század első felében egészen az építész-tervező-kivitelező-névadó, Bory Jenő 1959-és haláláig formálódott.

„Mindkét kastély hangulata visszaadja azt, amit egy ilyen helyen remélhet a látogató: az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere által építtetett kastély képe mentén gimis történelemórák és I. Ferenc ugrik be (Hello, Loire menti kastélyok) és nem is tévedünk olyan nagyot, hiszen az ihletet állítólag valóban a Franciaország leghosszabb folyójának partján álló középkori várkastélyok adták. De nem kell félteni Tiszadobot, a kastély mögött olyan mesébe illő bukszus-labirintus várja az arra járókat, hogy bármelyik Disney-hercegnő megirigyelné” – írja a kormányszóvivő.

Hozzáfűzte, hogy a székesfehérváriak büszkesége már a létét tekintve is egy különlegesség: a vár ugyanis a mai napig Bory Jenő leszármazottainak tulajdonában van, akik egy alapítványon keresztül működtetik azt. Tényleg olyan, mint egy mesebeli vár. Kupolák, díszkutak, szobrok, bástyák, tornyok, teraszok, átjárók, park, kerengő, kápolna, képtár.. Minden van. De talán leginkább egy romantikus vallomás: a kastélyt ugyanis Bory a felesége iránt érzett szerelemből építette meg, ezzel valami, a köveknél is maradandóbbat hagyva az utókorra – írja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.