Az ügyészség előtt a csenyétei ügy

Az ügyészség vizsgálja azt a büntetőügyet, amelyben rabosították azt a két mentőt, akik – mivel a segélyhívás során verbális fenyegetés érte őket – nem mentek be idén januárban egy beteghez a csenyétei roma telepre. Az ellátásra szoruló beteg elhunyt, amíg a mentőszolgálat munkatársai a rendőri kíséretre vártak. Az ügyészség vizsgálata több eredményt hozhat, így azt is, hogy bűncselekmény történt, vagy bizonyítottság hiányában megszünteti az eljárást, illetve hogy nem emel vádat – derül ki a Hír TV Informátor című műsorának ma esti adásából.

Magyar Nemzet
2020. 06. 26. 5:50
null
Riasztó állapotok uralkodnak a borsodi kis falu egyes részein Fotó: Kozma István Forrás: Észak-Magyarország/Kozma István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Encsi Járási Ügyészséghez a napokban érkezett meg az illetékes rendőrkapitányság nyomozati jelentése, az ügyészség így mostantól kezdve vizsgálja a büntetőügyet, a vizsgálat eredménye pedig több lehet – mondja a Hír TV ­Informátor című műsorában Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség ügyésze, helyettes szóvivője a csenyétei ügyről.

Ismert: az ország egyik legszegényebb településére január 24-én 19 óra 11 perckor hívtak mentőt. A település szélén levő roma telepen a 49 éves K. Gy. házához kértek segítséget, a diszpécserközpont szerint 19 óra 27 percig még négy alkalommal érkezett sürgető hívás. A mentők szerint a segítséget kérők agresszívan viselkedtek, szidalmazások, fenyegetések is elhangzottak. A mentőket már korábban is érte hasonló atrocitás ezen a településen és más környékbeli kisfalvakban, ezért az encsi rendőrkapitányságtól kértek segítséget. A legközelebbi rendőrjárőr is húsz percre volt a falutól, a mentők hamarabb érkeztek meg, ezért Csenyéte határában megállva várták a biztosítást. Közben a település polgármestere is a helyszínre érkezett, saját autójával vitte a mentőkhöz a 49 éves férfit, akinek megkezdték az ellátását, de már nem lehetett segíteni rajta.

Riasztó állapotok uralkodnak a borsodi kis falu egyes részein
Fotó: Észak-Magyarország/Kozma István

Az ügyben a Borsod-Abaúj-­Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Ebben az igazságügyi orvos szakértő megállapította, hogy szakmai szabályszegés történt a diszpécser és a mentőegység vezetője részéről is, mivel nem volt tisztázott, hogy a mentők valóban fenyegetettségnek voltak-e kitéve. Ugyanakkor a vizsgálat kimondta azt is, hogy a szakmai szabályszegés és a halál közötti összefüggés teljes bizonyossággal nem állapítható meg. Ezután az ügy átkerült az encsi rendőrkapitánysághoz, ahol rabosították és gyanúsítottként hallgatták ki azt a két mentőt, akik nem mentek be a roma telepre, ugyanakkor már csak foglalkozás köré­ben elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, azaz nem halálokozással gyanúsították őket.

– Az ügyészség arról dönt, hogy önmagában a gyanúsítottkénti kihallgatás törvényes volt-e, hogy az ügyben egyáltalán megállapítható-e bűncselekmény elkövetése, valamit arról, hogy a továbbiakban a tényállás teljes feltárása érdekében milyen nyomozati cselekményeket kell foganatosítani – mondta Jogg Zsolt hozzátéve: a vizsgálat tárgya az, tényleges volt-e a veszélyeztetettség, vagy sem. A helyettes szóvivő szerint bár a rendőrség nyomozati jelentését – annak frissessége miatt – még nem tudták alaposabban értékelni, az ügyészség bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában akár az eljárás megszüntetésről is határozhat, illetve dönthet úgy is, hogy az ügyben nem emel vádat. További részletek az Informátor ma esti adásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.